2019-05-30T12:06:00+02:00 30. маја, 2019. 12:06 |

У Кучеву: О националним идентитету и традицији Влаха

У оквиру 52. смотре „Хомољски мотиви“ у Кучеву, у холу Центра за културу  одржана је промоција књиге „Национални идентитет и традиција Влаха северoисточне Србије“, аутора др Миодрга Перића.

Промоцију је отворила директорка Центра Јасмина Благојевић, а говорили су председник Националног савета Влаха  Новица Јаношевић  и председник Извршног одбора Савета Радиша Драгојевић.

Јаношевић је укратко изнео правце деловања и активности које савет спроводи  у четири сегмента – образовању, информисању, култури и у односу на писмо и језик, а Драгојевић је говорио o историјату делатности Савета од његовог настанка 2010. и проблемa са којима се суочавао. Он је  додао  да је „књига друго и допуњено издање, крајње објективно, јер ни аутор ни рецензент нису припадници влашке националне мањине“.

О самом делу говорили су рецензент књиге др. Мирољуб Манојловић из Пожаревца и сам аутор др Миодраг Перић из Петровца. Како је указано, књига представља једно монументално дело, у којем се на најпрофесионалнији начин износи генеза једне материје, конкретно настанак, развој и садашњи тренутак влашког етноса у североисточној Србији, научно доказујући да су Власи аутохтона национална мањина која нема никакве везе са румунским народом.

Промоцији су присуствовали и председник Организационог одбора 51. Смотре „Хомољских мотива“, председник Општине Кучево Владимир Стојановић, председница СО Кучево Мица Лукић-Раденковић, заменик председника Општине Небојша Митровић, чланови Општинског већа Милош Петровић и Љубиша Војић и друге бројне личности из јавног и културног живота општине Кучево.