Са отварања трибине

У оквиру кампање за оснаживање жена у руралним срединама под називом „Жене живе и на селу!“, у осам села широм Србије организују се трибине, чији је основни циљ подизање свести о значају превентивних прегледа у сеоским срединама.
Кампања се реализује уз подршку председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић, Министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, затим Министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Канцеларије за људска и мањинска права.
Трибина посвећена оснаживању жена у руралним срединама, протеклог уторка, организована је у Дому културе у Лучици, а предавачи су били Биљана Манић, докторка опште медицине и Владан Бошковић, психолог.
Председник Скупштине града Бојан Илић, који је уједно и отворио овај скуп, нагласио је да жене у руралним и урбаним срединама морају имати подједнаке услове када су у питању њихове основне животне потребе.

-На трибини смо могли да чујемо реч здравствених радника, чији је основни задатак био да кроз предавање и дискусију жене из ове и околних месних заједница охрабре да редовно учествују у превентивним прегледима. Такође, једна од тема односила се на популациону политику, односно на повећање наталитета. Осим тога, жене на селу се, као и у граду, морају оснажити и у борби против породичног насиља, а од велике важности је и економско оснаживање жена кроз женско иновативно предузетништво, о чему је такође било речи на трибини, изјавио је председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић.
Споменимо и то да је у просторијама Дома културе организована акција превентивних прегледа, у оквиру које су мештани села Лучица могли да провере своје здравствено стање (крвни притисак, шећер у крви, висину, тежину).

Share.

Comments are closed.

Skip to content