Почетак Стишког културног лета 2022, у организацији Библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу означио је културно – уметнички програм под називом „Реч – две, Србине“ који се тумачи двоструко: Реч – две… о књижевном стваралаштву Србољуба Митића из Црљенца, српског песника по коме Библиотека у Малом Црнићу носи име, и Реч – две… писаца, који негују српску књижевност.

У присуству бројних љубитеља поезије и сина Србољуба Митића, Добрице Митића, овом приликом представљени су гости вечери Саво Божић Ружин, песник из Београда, који је лично познавао Србољуба Митића од 1970. године као и Милан Стевановић, уредник листа „Јесењин“.

Све пресутне поздравила је директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић, која је говорила о књижевном стваралаштву Саве Божића. Он је говорио своје стихове из књига „Глуво доба у недоба“, „Самарџија“ и једног необјављеног рукописа. Уз бављење поезијом, у последње време и прозом, Саво Божић Ружин бави се керамиком, фотографијом и дизајном звука. За своје књижевне радове је награђиван. Члан је КК „Сцена Црњанског“, КК „Јесењин“ и Удружења књижевника Србије.

Веома емотивно, успомене на Србољуба Митића евоцирали су Радиша Стојићевић, учитељ у пензији, Саво Божић Ружин, Војкан Ивковић, Драган Т. Јовић, Драган Радосављевић…Ујединили су се они који су се дружили са Србољубом Митићем и песници који га нису познавали, али су га веома добро разумели и кроз стихове заволели. Његову поезију на овом сусретању говорили су: Зорка Стојановић, Славица Пејовић, Драган Радисављевић, Драгица Шијан, Александра Вујчић, Драган Т. Јовић, Војкан Ивковић, Катарина Мутатовић, која је, на захтев публике, и запевала, на ромском језику. Перформансом по песми „Бацање карата“, представиле су се Данијела Божичковић Радуловић и Радица Павловић. Читав догађај, изворном народном песмом, испратио је Слободан Јанковић, вокални солиста из Петке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content