Момчило Јовановић, Горанка Стевић и Топлица Ђорђевић

На седници Скупштине општине Мало Црниће којом је председавала Горанка Стевић, једногласно је усвојена измена и допуна одлуке о финансијској подршци породици са децом, која подразумева бесплатне уџбенике за све основце који се школују на територији општине Мало Црниће. Општина је за ове намене определила целокупан износ од 8 милиона динара. Међутим, одлуком Министарства за бригу о породици и демографију од 5. марта, Општини Мало Црниће је додељен износ од 5.287.956 динара, односно 60 одсто неопходних средстава. Преосталих 40 одсто финансираће се из општинског буџета.

Обраћајући се присутнима, председник Општине Малиша Антонијевић је нагласио да је поред Београда, Мало Црниће једина локална самоуправа у Србији која је приуштила бесплатне уџбенике за све основце.

-Имали смо свесрдну помоћ Владе Србије, Министарства за бригу о породици и демографију и министарке Дарије Кисић, са којом смо потписали уговор. И да није прошао конкурс свакако би из општинског буџета определили целокупан износ, јер је то један веома важан вид помоћи младима, казао је Антонијевић.

                                                     ОДБОРНИЦИМА 8.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО

Највише полемике изазвала је одлука о измени висине накнаде за рад одборника, чланова Општинског већа, сталних и повремених радних тела и комисија Општине Мало Црниће. Новим изменама предвиђено је да одборнику припада месечна накнада у нето износу од 8.000 динара, док је до сада добијано 6.000 динара по седници. Одбијен је амандман опозиционе листе „Србија против насиља“ који су предложили да та накнада буде повећана на 20.000 динара.

Већином гласова одборници су усвојили информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања ЈКП „Чистоћа“ за 2023. годину. У посматраном периоду реализација прихода била је на нивоу од 72 одсто или 57.589.000 динара, а расхода 68 одсто или 53.959.000 динара. Остварена је нето добит од 1.253.000 динара, тако да је реализација програма пословања на нивоу од 70 одсто.

У наставку седнице одборници су разматрали извештај о раду за 2023. годину и програм рада и план промотивних активности са финансијским планом Туристичке организације за 2024. годину. Промоција општине вршена је на више начина. Организација заједничког штанда туристичких организација општина Браничевског округа у Нишу и Крагујевцу у 2023. години поверена је Туристичкој организацији општине Мало Црниће, где је поред представљања појединачних општина, обједињена и понуда Браничевског округа. ТО Мало Црниће имала је засебан штанд на Сајму туризма у Београду и Новом Саду, где је промовисана у сарадњи са Туристичком организацијом Града Пожаревца.

-Поред сајмова, промоција је вршена у оквиру манифестације „Дани породице у Србији“ у Перлезу у сарадњи са Општином Мало Црниће и у организацији Министарства за бригу о породици и демографију. Такође, објављен је чланак о општини у оквиру публикације „Туристички бисери Србије, као и у листу „Топ Србија, најбоље у Србији“. Промовисани смо на локалним телевизијама, порталима, Радио Београд 1 и у сарадњи са РТС-ом снимљена је емисија „Кухиња мога краја“. За организацију Стишког посела на конкурсу расписаном од стране Министарства туризма и омладине добијено је 300.000 динара, а манифестација коју је водио познати водитељски пар обухватала је два концерта, преко сто такмичарских екипа у спремању гулаша и рибље чорбе и бројне друге учеснике. Манифестација „Ходањем до здравља“ поред едукативног карактера, обогаћена је такмичењем у спортским дисциплинама у сарадњи са Спортско – рекреативном асоцијацијом, Општином Мало Црниће, школама и предавачем. У оквиру Дечије недеље организовано је извођење позоришне представе, а у сарадњи са Планинарским клубом „Вукан“ извршили смо маркирање пешачко – рекреативне стазе здравља, као и чишћење излетишта Заова. У категорији – туристичка мапа на 16. изложби сувенира и туристичких публикација Лесковац 2023, освојили смо друго место, истиче директорка Јасна Јовић.

Програм рада за текућу годину обухвата промотивне активности на нивоу општине које се односе на организацију манифестација, промоцију општине кроз учешће на сајмовима туризма, интернет, медијску промоцију… Планирана је организација манифестација „Стишко посело“, „Ходањем до здравља“ и учешће у организацији Дечије недеље. Програмом је предвиђено учешће на Сајму туризма у Београду на засебном штанду, у Нишу и Крагујевцу на заједничком штанду са осталим организацијама из округа и у Новом Саду на штанду Града Пожаревца. Такође, вршиће се координација између бројних туристичких субјеката, промоција културно – историјских вредности, организација културних и спортских манифестација, промовисање ловног, риболовног и сеоског туризма.

                                                             ФОРМИРАЊЕ КОМИСИЈА И ОДБОРА

Одборници су дали зелено светло на одлуку о измени и допуни Статута Општине Мало Црниће, допуну одлуке о образовању Штаба за ванредне ситуације, одлуку о прибављању непокретности у јавну своју општине непосредном погодбом, одлуку о вршењу екстерне ревизије завршног рачуна буџета Општине за 2023. годину, Статут „Предшколске установе „14. октобар“ и правилник о мерама, начину и поступку заштите и безбедности деце за време боравка у Предшколској установи.

Дата је сагласност за образовање Комисије за спровођење поступка прибављања непокретности у јавну своју општине непосредном погодбом, Комисије за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, Комисије за родну равноправност, Одбора за прописе и управу, Одбора за друштвено – економски развој, привреду и финансије, Одбора за друштвене делатности, Одбора за урбанизам, грађевинарство и стамбено – комуналне делатности, Одбора за рад и развој месних заједница, Одбора за пољопривреду и развој села, Одбора за заштиту и унапређење животне средине, Одбора за представке и притужбе, Одбора за награде и признања, Одбора за утврђивање предлога назива улица, тргова, заселака и делова насељених места, Одбора за односе са верским заједницама и Одбора за социјална питања.

                                                                                                Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content