2019-05-09T08:41:46+02:00 9. маја, 2019. 08:41 |

У МАЛОМ ЦРНИЋУ: Библиотека обележила 140. рођендан

      Библиотека „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу, у друштву бројних званица, пријатеља, сарадника и поштоваоца књиге, прославила је 140. година свог постојања. Испред локалне самоуправе свечаности су присуствовали Малиша Антонијевић, председник Општине Мало Црниће, Горанка Стевић, председница Скупштине општине, Александар Марковић, помоћник председника Општине, Драган Митић, заменик начелника Општинске управе, одборници, чланови Општинског већа и Управног одбора Библиотеке, завичајни писци, директори основних школа, јавних предузећа и установа.

                 НАГРАДЕ ПОБЕДНИЦИМА НА КОНКУРСУ И ЧИТАОЦИМА

       Госте је поздравила директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић и саопштила резултате традиционалног конкурса из области књижевног и ликовног стваралаштва под називом „Див Стигу“. Добитници награда су:  Анђела Станисављевић из ОШ „Милисав Николић – Божевац; Маријана Миличевић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ – Смољинац; Анђела Стевановић, ОШ „Ђура Јакшић“- Топоница; Софија Првуловић, ОШ „Моша Пијаде“ – Мало Црниће;  вртићке групе „Маслачак“ Мало Црниће; „Змај“ Смољинац, „Црвенкапа“ Топионица; „Мики“ Црљенац; “Зека“ Мало Црниће и  „Шапице“ из Шапина; затим Ангелина Младеновић, ОШ „Милисав Николић“ – Божевац; Ивана Ивић, ОШ „Моша Пијаде“ –  Мало Црниће; Софија Стојићевић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ – Смољинац; Јована Тодоровић, ОШ „Моша Пијаде“ – Мало Црниће; Анђела Перић, ОШ „Дража М. Рођа“ – Смољинац;  Николај Пекић, ОШ „Моша Пијаде“ – Мало Црниће; Кристина Мићић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ – Смољинац; Марко Перић, ОШ „Ђура Јакшић“ – Топоница;  Лорена Миљковић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ – Смољинац и Миљана Стевановић, ОШ „Ђура Јакшић“ – Топоница. Награде су уручили председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић и председница Скупштине општине Горанка Стевић. Мирослав Митровић, председник УО Библиотеке, предао је награде и признања члановима библиотеке, који су проглашени читаоцима године. То су Новак Перић, Матеја Савић, Снежана Радојевић и Даница Спасић.

                                                У КЊИЗИ ЈЕ ЗНАЊЕ

        Празник запосленима честитао је председник Општине Малиша Антонијевић који се у свом обраћању осврнуо на значај ове установе у ширењу знања и развој читалачке свести.

       „Из године у годину се трудимо да нам Библиотека буде све лепша. Руководства Општине, заједно са радницима ове установе пружа максималне напоре да ова кућа блиста и да у најбољем светлу покаже величину и моћ књиге. Ширимо идеје, упијамо знања, јер само тако можемо допринети бољој сутрашњици, јер само образован човек може стварати бољу будућност и добар однос са људима. Оно што морамо промовисати пред нашим најмлађим суграђанима је навика читања. Управо је ова установа темељ тог циља. Сви се добро сећамо бајки наших бака, успаванки наших мајки, првих рецитација и првих наступа. Радити на себи и стално се усавршавати је нешто што нема краја. Нико од нас није савршен, али истовремено сви стремимо ка савршенству, истакао је Антонијевић и додао:

        „Поклонити некоме књигу значи подарити му моћ, јер знање је моћ и оно је овде, свуда око нас…Познавајући запослене у Библиотеци сигуран сам да ће ова установа још дуго трајати и да ће нам сваки долазак у ове просторије бити пријатнији и знањем богатији од претходног, рекао је поред осталог председник изражавајући на крају задовољство књижевним радом писаца овог подручја.

        Општина Мало Црниће обележиће ове године још једну велику годишњицу, 150 година од доласка у оваj крај чешке породице Бајлони која је својом пословношћу много допринела развијању и ширењу културе, читалачке свести…
„Ова породица није осећала само потребу да ствара богатство, већ и да гради добар углед. Део прихода од Млина инвестирала је у изградњу цркве, школе, уличног осветљења, позоришта, читаонице… Читалиште у Малом Црнићу, познатије као „Дружбена читаоница“ основано је 14. јануара 1879. године. Према подацима из 1880. у првом полугодишту имало је 13, а до краја године 18 чланова. Годишња чланарина износила је 12 динара. Читаоницу није помагала тадашња општина, али јесу власници малоцрнићког Млина, Игњат Бајлони и његови синови, који су, осим претплате за „Српске новине“, „Исток“, „Тежак“ и „Политику“, обезбеђивали просторије, потребан инвентар…Писмени мештани Малог Црнића су, поред ових новина имали на располагању и „Српску зору“, „Јавор“, „Хрватски вјесник“, „Заставу“, „Српски лист“, „Видело“, „Невен“, „Господарски лист“… Читалиште је имало укупно 15 периодичних публикација, од тога пет на страним језицима и то две на чешком и три на немачком језику. Поред периодике, ова читаоница поседовала је у то време и 46 књига. Не зна се колико је дуго радила, али оно чему је допринела, вредно је пажње. У то време организоване су „читаоничке беседе“, разне врсте забава, рекла је Зорка Стојановић.

                         ЧИТАОНИЦА, САЛА ЗА ПРОМОЦИЈЕ, ГАЛЕРИЈА…

        Да је 140. рођендан једна културне установе прилика за промоцију њених резултата, потврдила је у свом говору директорка Библиотеке „Србољуб Митић“ Данијела Божичковић Радуловић.

        „Да не будемо лажно скромни. Можемо слободно да кажемо да смо успели. Од летње сцене направили смо читаоницу и салу за промоције. Од ходника – галерију. Од директорске канцеларије – Одељење за децу, а то јесте успех. Иза сваког успеха остају страх и несигурност – као и иза сваког неуспеха. Разлика је само у упорности, вољи и истрајности. Ако то постоји, резултати су неизбежни. Колико енергије уложиш, толико ће ти се вратити. Наше је да стално, увек изнова и изнова покушавамо. Јер, нисмо рођени да преспавамо живот… Ми који се бавимо шерењем културе и неговањем изговорене и записане речи, љубављу и страшћу чинимо све што је у интересу мештана наше Општине, првенствено најмлађих, јер, деца су наша будућност и будућност опстанка…“, рекла је Данијела Божичковић Радуловић.

       На свечаности је Радмила Зорић из Салаковца даривала Библиотеци текст Химне, који је музички обрадила професорка Даница Пацикас. Химну је на прослави извео Хор ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића.

       У музичко – драмском програму учествовали су вокални солисти из Београда Славко Чупић и Зоран Јовановић, Ивана Рудић, прва женска гитара Србије, Лана Радојковић, ученица ОШ „Милисав Николић“ из Божевца, која је говорила стихове Мирослава Антића, Марија Стојићевић, вокални солиста и Марија Ивић, глумица АП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће.

З.С.