Гости на свечаности

Библиотека „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу траје 145 година, а да се у овој општини улажу велики напори да се традиција читања и брига о културном напретку очувају, показао је и недавни рођендан малоцрнићке библиотеке.

Препознатљива је ова мала, а велика, библиотека у Србији, а и ван њених граница. Доказ за њен богат и разноврстан, а пре свега стручни рад, је и присуство председника Интернет клуба „Љиг“, стручног лица када је библиотекарство у питању Мирка Марковића.

Свечаној академији је присуствовао и први човек Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић који, у свом обраћању, као да је читао мисли библиотекара и свих оних који библиотеку носе у срцу. Говорио је оно о чему се на пољу ове делатности дуго размишља,  да се препознајемо у будућности, јер важан је циљ коме стремимо:

Малиша Антонијевић

– Корачати сигурним кораком и знати правац у ком се крећете је пут до успеха, али веома често пун неизвесности и потешкоћа, пун изазова и са много успутних станица. Оне могу да буду станице за одмор или станице за допуну енергије, јер није исто одмарати, ништа не радити и допунити енергију, односно радити на себи. Постоје и оне станице, на којима размишљате да ли је то пут у правом смеру, али много пута повратка нема, нема ни раскршћа за други правац, већ само један смер, пут ка успеху. И сваки пут је посебан сам по себи, као што морамо бити и ми који тај пут желимо да пређемо не да би уживали на крају пута, јер пут нема краја. Он  креће изнова и цели живот је трајање и стална борба, већ да би показали да су многе ствари достижне, ако смо предани и одговорни, ако смо сигурни у оно што желимо и ако успемо да будемо своји, а поверење поклонимо онима који су нам и на свом примеру показали да желе оно што и ми. Не оно што је сама наша замисао, већ он што нам гарантује да нисмо узалуд трошили време а то је успех, рекао је Антонијевић и додао:

– Суштина мога обраћања на овај начин је управо место на коме се налазимо, јер библиотека је најпознатија по оној дефиницији произашлој из чисте, невине и неискварене дечије душе, да је Библиотека место где живе књиге, и управо је то кључ успеха. Књиге садрже све чиме се морамо наоружати када на пут крећемо, који има јасан циљ, а у њима је мудрост и искуство људи који су и знање, али и свој живот кроз писану реч желели да поделе са нама, садашњим пролазницима на планети, а на нама је да то сачувамо, допунимо и оставимо наредним нараштајима, као знак и траг да смо живели, или можда боље речено да смо постојали. Књига је неизбрисив траг људске жеље да искуство, знање, тренутна мисао или пак машта остане и постане доступна свима онима који не желе да живе сами, већ књигу доживе и као верног пратиоца кроз живот. Моја жеља је да ово место буде често место виђења, разговора, размене искустава, када смо срећни тужни, усамљени, разочарани, увређени или онда када нам је потребан путоказ и савет. Сигуран сам да ће нам књига увек дати нов подстрек да успемо и као појединци или као друштво пређемо линију иза које стоји оно куда идемо, наш циљ.

Присутнима се обратила и директорка Библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић рекавши:

– Били смо, пре 145 година, формирани, као Дружбена Читаоница. Књижни фонд бројао је 12 књига. У  поређењу са преко 46.000 колико их данас имамо, мало.  Али, то није било мало. Учињена је, тада, велика ствар. Био је то почетак. Све велике ствари започињу малим. Велика  захвалност и неизмерно  хвала онима који су тада формирали и основали претечу библиотеке. Ове, коју сада познајемо и у којој се налазимо. То је онај први, мали, а велики корак од кога је све почело. Књиге, читаоци, управници, директори, библиотекари, писци, песници… смењивали су се и трајали у различитим временима. Знамо да ништа није вечно. Кажу да су само бајке и дијаманти вечни. Сви који су били, остали су овде да живе и трају у делима својим. Сви који ће бити, имају од кога да препишу, да науче и да чувају. Чување, увећавање, дељење, даривање културних драгоцености. Културног блага. Због упорног и вредног рада  свих запослених и сарадника, Библиотека ,,Србољуб Митић“ препознатљива је на културној мапи наше земље.

Данијела Божичковић Радуловић

– Ова  временска госпођица данас пуни свој 145.  рођендан. Може да се похвали са преко 46.000 књига и великим бројем пријатеља. Заједно смо стигли на циљ. А циљ нам је заједнички:  Показати и доказати приврженост, подршку и жељу за наставком сарадње на још бољи и богатији начин у знању, уметности и култури, у богатству, племенитости и сазнању. У чувању и трајању. И неизбежно је питање „Колико смо порасли?“ Речи лете записано остаје постулат је вредан понављања, али дела су та по којима ће нас памтити. Дела су знакови и путокази. Дела су остварење задатог циља. Ми сада имамо модерну Библиотеку, са централним грејањем, термо изолацијом, новим полицама, столицама, издвојеним одељењима, галеријом, салом за промоције. Све да би наши корисници имали квалитетне услове за боравак  у њој, рекла је директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић.

                                                               НАГРАДА ЗА САЈТ

Председник и оснивач Интернет клуба „Љиг“ из Љига, Мирко Марковић, препознао је потенцијал, храброст, знање, жељу и вољу библиотекара из Малог Црнића која годинама има свој сајт, на коме су разноврсне вести и догађаји редовно ажурирани.

– Сајтови су у тесној вези са друштвеним мрежама, фејсбуком, твитером, инстаграмом. Оно што ову библиотеку издваја од осталих јесте чињеница да је прва Библиотека у Србији, која је велику пажњу посветила завичајности. Завичајни писци су веома битни и ова библиотека је прва у Србији представила своје завичајне песнике и некњижну грађу у дигиталној форми и објавила своје текстове на сајту. Библиотека је 2015. године добила Плакету за Нај веб сајт у Србији. Ове године, награда је поново стигла у Мало Црниће, јер се сајт библиотеке  ажурира  сваког дана, вести су квалитетне и доприносе вишим сазнањима из различитих области, a веома значајна и велику вредност имају колекције и збирке постављене на платформи дигиталне библиотеке. Ту се чува наша прошлост, живи садашњост и одатле се гледа у будућност, рекао је Мирко Марковић.

Награду у виду плакете уручио је директорки Данијели Божичковић Радуловић уз неколико вредних књига из ове области. Водитељи програма били су Теодора Перић и Јован Миловановић, ученици ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића, а у културно – уметничком делу програма учествовали су Новица Стојимировић, виолиниста и Дарија Димитријевић, ученица из Смољинца.

                                                НАГРАДЕ НАЈОДАНИЈИМА

Председник Управног одбора Библиотеке, Мирослав Митровић, уручио је награде најактивнијим читаоцима у 2023. години.

Добитници су: Немања Петровић, ученик 2. разреда Основне школе и Саша Живковић, радник.

Први пут је уручена награда која је названа „Најактивнија читалачка породица“, која је припала породици Јосић – Давидовић из Калишта. У питању су мајка Снежана и ћерке Наталија и Милица.

Најактивнија читалачка породица Јосић Давидовић из Калишта

Награда за стално присуство активностима библиотеке – промоцијама, књижевним вечерима припала је Снежани Жиловић из Великог Црнића и Радиши Стојићевић из Малог Црнића.

Награда и признање за подршку у раду нашла се у рукама Малише Антонијевића, председника  Општине Мало Црниће, Винке Палић, директорке ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће и Сање Марковић, директорке ПУ „14. октобар“ Мало Црниће, који су са својим колективима дали значај допринос у развијању библиотечке делатности.

За успешну сарадњу добитници захвалница су: Матична библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, Библиотека „Вељко Дугошевић“ Голубац и ОШ „Моша Пијаде“, издвојено одељење у Салаковцу.

                                                                                               Текст: З. Стојановић

                                                                                               Фото: В. Милић

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content