На седници Скупштине општине Мало Црниће којом је председавала Горанка Стевић разматрано је осамнаест тачака дневног реда. Најпре је усвојен извештај о раду за 2022. годину и план рада за текућу годину Општинског штаба за ванредне ситуације. Према речима председника Општине и команданта Штаба Малише Антонијевића у протеклој години одржане су две седнице и Штаб је учествовао на окружној командној симулационој вежби „Сребрно језеро 2022“.

Седницом је председавала Горанка Стевић

-На самој вежби је презентована организација и функционисање система смањења ризика од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама на територији општине Мало Црниће. Вежбу смо успешно завршили и чланови Штаба су добили предвиђене сертификате. Такође, започета је израда акустичне студије наше општине и ове године набавићемо сирене за узбуњивање и материјално – техничка средства за опремање јединице цивилне заштите. Програмом рада за текућу годину предвиђена је обука чланова Штаба и проширење овог тела за још два члана, административног радника и представника Црвеног крста. Такође, очекује нас формирање јединице за специјалне намене и наставак сарадње са Окружним штабом и свим осталим чиниоцима, рекао је Антонијевић.

Председник Општине Малиша Антонијевић

У наставку седнице дата је сагласност на извештај Центра за социјални рад о остваривању проширених права и облика социјалне заштите грађана за 2022. годину. Овом одлуком предвиђена су четири облика социјалне помоћи: право на једнократну помоћ, право на помоћ у кући, право на опрему корисника за смештај у установу социјалне  заштите или другу породицу и социјално становање у заштићеним условима. У прошлој години одобрено је 398 захтева за једнократну новчану помоћ у укупном износу од 2.212.437 динара, а право на помоћ у кући остварила су 3 корисника.

                                                               СТАБИЛНО ПОСЛОВАЊЕ „ЧИСТОЋЕ“

Одборници су усвојили анализу пословања ЈКП „Чистоћа“ за протеклу годину. У посматраном периоду реализација прихода била је на нивоу од 72 одсто, расхода 68 одсто и остварена је нето добит у износу од 1.734.000 динара.

За програм подршке спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја издвојено је двоструко више средства у односу на прошлу годину, односно 15,1 милион динара. Предвиђене су четири мере и за прву меру директних плаћања опредељено је 800.000 динара, односно 1.500 динара за осемењавање по грлу и максимално 60.000 динара по кориснику. За меру кредитне подршке издвојено је 1,2 милиона динара, инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава 13 милиона динара и посебне подстицаје 100.000 динара.

                                                   СТРАТЕГИЈА УПРАВЉАЊА РИЗИЦИМА

Дата је сагласност на годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини за 2023. годину, оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда, кодекс понашања запослених у органима Општине, етички кодекс функционера локалне самоуправе и Стратегију управљања ризицима у раду органа Општине за период 2023 – 2027. година. Процена ризика обухвата идентификовање, процену и контролу потенцијалних догађаја и ситуација које могу имати негативан ефекат на остварење циљева корисника јавних средстава, са задатком да пружи разумно уверавање да ће циљеви бити остварени на законит и истовремено ефикасан начин. Основни циљ доношења Стратегије управљања ризиком представља утврђивање системског оквира за препознавање потенцијалних ризика и успостављање система за управљање истим на нивоу корисника јавних средстава Општине Мало Црниће.

За председника Управног одбора Туристичке организације општине Мало Црниће именован је Стефан Јовановић, дипломирани економиста из Петровца на Млави, а за заменика секретара Општинске изборне комисије Јелица Мрдак, дипломирани правник из Пожаревца. Такође, нови секретар Комисије за спровођење комасације у делу катастарске општине Топоница биће Јелица Мрдак, заменик секретара Анђелка Миљковић и члан Комисије Драшко Радојковић. Нови члан Школског одбора ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће је Снежана Јосић.

                                                АФРИЧКА КУГА СВИЊА – РЕАЛНА ОПАСНОСТ

Одборник Групе грађана „УПП  и мањине“ Ратко Станисављевић изразио је забринутост због појаве Афричке куге свиња у појединим насељима на територији општине Мало Црниће и затражио хитну реакцију надлежних. Председник Општине Малиша Антонијевић је казао да се ради о озбиљном проблему, јер ова болест узима маха на територији више општина у Браничевском округу.

-Тренутно код нас најугроженије је насеље Крављи До где је у више пољопривредних домаћинстава извршена еутаназија заражених животиња. Такође, било је појединачних случајева у Црљенцу, Божевцу и Кули, а уз помоћ ЈКП „Чистоћа“ вршимо безбедно уклањање угинулих животиња, казао је Антонијевић.

Он је апеловао на грађане да не износе угинуле животиње ван домаћинства како би се спречило даље ширење заразе и да сваки сумњиви случај пријаве ветеринарској станици.

                                                                                                Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content