У Центру за културу у Малом Црнићу одржана је свечана академија посвећена првој годишњици рада Општинског фолклорног ансамбла. Све је почело 16. фебруара прошле године када је на иницијативу Центра за културу основан ансамбл. На велико задовољство како младих, који желе да се баве овом врстом уметности, тако и родитеља и наставника, који су већ на самом почетку препознали значај ове идеје и уз максималну подршку општинског руководства формиране су три групе: дечија, старија дечија група и први извођачки ансамбл.

Обраћајући се присутнима на свечаној академији, председник Општине Малиша Антонијевић је нагласио да је идеја о оснивању Општинског фолклорног ансамбла била само варница која је подстакла све да смогну храбрости и пруже подршку његовом раду.

-Још једанпут се показало да храброст и ентузијазам побеђују. Док стојим овде, на овом месту, док иза мене стоје поносни чланови и оснивачи Општинског фолклорног ансамбла, са великим задовољством могу да кажем да заједно стварамо историју. Ту смо испред њих да би им крчили пут за будућност. Они морају храбро да корачају за нама и да схвате да је живот свакодневна борба, и да само јаки и упорни побеђују. Када буду довољно ојачали заменићемо места, стаћемо иза њих како би они крчили пут за нове генерације, а ми ћемо бити ту да им чувамо леђа, да на свом путу буду безбрижни и сигурни. Фолклор је неговање народне традиције и очување интегритета једног народа. Распевани и разиграни путујемо кроз све крајеве наше земље показујући шта смо, ко смо и ко су наши преци. Хвала вам поштовани родитељи што васпитавате ову дивну децу да, уживајући у лепоти песме и игре, чувају културу и традицију свога народа, рекао је Антонијевић.

ФОЛКЛОРЦИ НА ВЕЛИКИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА

Први наступ на јавној сцени Ансамбл је забележио 15. априла на 13. по реду манифестацији дечијег изворног стваралаштва под називом „Крени коло да кренемо“ у Божевцу. Старија дечија група имала је част да отвори ову манифестацију и остави јак утисак на све присутне. Било је ту несигурности и треме, али, већ први аплауз појачао је осмехе на лицима играча и веру у себе и у свој тим. Наступио је и први извођачки ансамбл и изазвао одушевљење публике, као и громогласне аплаузе као подршку извођачима. Уследило је учешће средње дечије групе у Кучеву на Хомољским мотивима, док је 12. јуна, непуна 4 месеца после формирања одржан први концерт Општинског фолклорног ансамбла. Ово је била прилика да мештанима Општине, како родитељима и васпитачима, тако и свим заинтересованим покажу шта су за ово кратко време постигли и да добију повратну информацију о свом раду и залагању.

У јулу су забележени наступи на 16. Сабору „Врела Хомоља“, Данима сунцокрета у Батуши и Међународном фестивалу у Црној Гори. На највећој манифестацији у Општини Мало Црниће, „Стишком поселу“, крајем августа наступиле су све три групе, а потом је у октобру старији дечији фолклорни ансамбл учествовао на међународној манифестацији „Трагом Доситеја“ у Сент Мартону у Румунији. Како играју деца из малоцрнићке општине могло је да се види на великом завршном годишњем  концерту СКЦ „Мокрањац“ у Бечу. Уследио је велики новогодишњи концерт Фолклорног ансамбла пред домаћом публиком, на Божићном концерту у Бубушинцу и хуманитарном концерту у Центру за културу Пожаревац.

                                          Бебица Миловановић уручује плакету Антонијевићу

Сталан, осмишљен и упоран рад распршио је све бојазни и зебње и сада су формирани играчи који савршено владају корацима кореографије, али и врло добро знају колико је важно и вредно стајати на сцени држећи се за руке и бити слика Општине Мало Црниће.

На свечаној академији председник Општине Малиша Антонијевић уручио је захвалнице играчима све три фолклорне играчке групе за постигнуте резултате у раду и афирмацији фолклорног ансамбла. У знак подршке и безрезервне подршке у раду ансамбла овом приликом плакету Малиши Антонијевићу уручила је директорка Центра за културу Бебица Миловановић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content