У малоцрнићкој Библиотеци „Србољуб Митић“ свечано је обележен Дан Библиотеке и 143 године од њеног настанка.

Пожелевши добродошлицу гостима директорка Данијела Божичковић Радуловић подсетила је на историјат и значај ове културне установе.

Прва читаоница у Малом Црнићу под називом Дружбена читаоница, настала је 1879. године и тада је имала 12 књига. Данас Библиотека поседује око 46.000 књига, а осим основне делатности бави се и многим другим активностима.

Дан Библиотеке установљен је 11. априла 2003. године на дан обележавања десетогодишњице смрти песника Србољуба Митића, по коме библиотека у Малом Црнићу носи име, а по претходној одлуци Скупштине општине којом се за Дан Библиотеке узима 11. април – дан рођења Србољуба Митића. Поводом обележавања Дана Библиотеке расписивани су ликовни и литерарни конкурс за ученике под називом „Див Стигу“ у области прозе и поезије. Традиционално су проглашавани најстарији и најмлађи читалац, али и читаоци године.

                                                            БОГАТЕ АКТИВНОСТИ

Библиотека у Малом Црнићу данас је модерна установа, обогаћена читаоницом, галеријом, салом за промоције и дечијим одељењем.

– Зграда је проширена за 100 квадрата, направљен је галеријски простор, сала за промоције, одељење за децу, замењена столарија, уведено централно грејање, урађена термо изолација, фасада.

Ништа мање значајне су и богате активности Библиотеке. Акценат се ставља на рад са децом, организују радионице, едукативни садржаји, дружења, све у циљу показивања значаја и вредности установе културе најмлађима на један спонтан и ненаметљив начин.

-Такође, негујемо издавачку делатност, завичајне писце као и манифестације на којима се окупљају писци и песници широм Србије. Веома добру сарадњу имамо са локалном  заједницом,  подршку, моралну и материјалну, јер се само у добро организованом систему, долази до успеха. Похвалила бих и сарадњу са Центром за културу, Туристичком организацијом и Предшколском установом, казала је Божичковић Радуловић.

Председник Општине Малиша Антонијевић нагласио је да је ова установа не само простор за креативно провођење слободног времена и прибављање информација, већ и значајан посредник у преношењу знања.

-Данас прослављамо двоструки јубилеј, Дан Библиотеке и датум оснивања прве читаонице. Без обзира на све оно што нас је свих протеклих година пратило, улагање у културу смо ставили заједно са свим осталим приоритетима. Када сте у једној малој, неразвијеној општини све вам је приоритет. Питање је само кога имате за сарадника и шта мислите да је у датом тренутку најбоље за све грађане општине. Неће нам ништа значити добри путеви и домови културе, уколико у њима немамо никог. Полазни основ јесте установа културе – наша Библиотека „Србољуб Митић“, рекао је Антонијевић упутивши похвале руководиоцу и запосленима.

-Драго ми је да нас овде врло радо посећују и гости из суседних општина. Оваква установа културе је заиста много битна и она се није наметнула само као обавеза, већ пре свега као потреба. И мењали су се и системи и друштвена уређења и све ове звезде око нас свакако нису симбол нити државног уређења, нити политичке странке. Мени је најдража Мирослава Мике Антића „Плава звезда“, а свако од вас нека воли ону боју у коју највише верује. Улагање у Библиотеку биће приоритет и у наредном периоду, јер темељ наше будућности јесу деца, закључио је Антонијевић.

                                                            НАГРАДЕ И ЗАХВАЛНИЦЕ

Прикладне награде и признања Библиотеке добили су најактивнији читаоци у 2021. години. У конкуренцији деце нижег школског узраста награђена је Жељана Петровић, ученица другог разреда ОШ „Милисав Николић“ Божевац. У категорији ученика од петог до осмог разреда највише књига је прочитала Светлана Илић, ученица осмог разреда ОШ „Моша Пијаде“ у Малом Црнићу. У категорији одраслих најактивнији су били Снежана Жиловић из Великог Црнића и Гордана Поповић из Врбнице, као и пензионерка Персида Стојадиновић из Великог Црнића. Признања су им уручили Малиша Антонијевић и Горанка Стевић.

Бројним појединцима и установама уручене су захвалнице за успешну сарадњу и допринос у развоју библиотекарства. Добитници су: председник Општине Малиша Антонијевић, председница Скупштине општине Горанка Стевић, Предшколска установа „14. октобар“ Мало Црниће, Центар за културу општине Мало Црниће, Новица Стојимировић, Драган Петровић, НИПД „Реч народа“, РТВ „Бисер“, РТВ „Браничево“, Драгиша Живадиновић, Дуња Савић, Татјана Живковић, представницa Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, Библиотека у Великом Градишту, Библиотека у Кучеву, Удружење Рома Браничевског округа.

У културно – уметничком делу програма наступили су Елена Марковић, ученица другог разреда Основне школе „Ђура Јакшић“ у Топоници и Василије Арсић на хармоници, ученик Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у класи професора Срећка Васића.

Свечаности су присуствовали и заменица председнице Скупштине општине Данијела Станковић, директори јавних предузећа и установа, представници цркве, полиције, удружења Рома Браничевског округа…

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content