2019-10-10T11:35:23+02:00 10. октобра, 2019. 11:35 |

У Малом Црнићу: Стишка свитања

Стиг, прелеп део  Србије, не само по лепоти и богатству поља, њива, кукуруза, сунцокрета, пчелама, меду, вредним мештанима, већ и по неговању културе, писане речи, уметности. Стиг је ризница талентованих писаца, песника, уметника. О томе сведоче бројне манифестације које  се одржавају у општини Мало Црниће.

Библиотека „Србољуб Митић“ организатор је манифестације „Стишка свитања“, која је ове године у знаку конкурса кратке приче „Од слова до симбола“. Учествовало је више од сто аутора из Србије, али и ван њених граница, тако да манифестација има међународни карактер. Писцима су се на промоцији Зборника „Од слова до симбола“ и додели награда, придружили и општински челници.

Жири у саставу: Виолета Димитрић, новинар и писци Лидија Маловић и Зорка Стојановић, изабрао је приче које својим квалитетом заслужују да уђу у Зборник.

Прва награда припала је ауторки приче „Пешчаник“ Тањи Ђурђевић из Великог Градишта, друго аутору приче „Шапат магије“ Вићи Митровићу из Швајцарске, а треће место равноправно деле: Магдалена Реџовић  из Костолца, Светлана Перишић из Смољинца и Томислав Крсмановић из Београда.

Медаљама и књигама награђени су: Бане Доцин из Пожаревца, Неранџа Костић из Мосне код Доњег Милановца, Милица Симић из Раче,  Марица Ћосић из Ковина, Хранимир Хране Милојковић из Сокобање, Драгана Младенов из Новог Сада, Миодраг Павловић из Крњева;  Драгана Ранђић из Пожаревца, Љубисав Грујић Груја из Пожаревца и Шпејтин Сојева Соле из Београда.

Својим присуством, манифестацију је увеличао израелски писац који живи у Београду Сабах ал Зубеиди, као и Виолета Божовић из Приједора.

Награде и захвалнице свим ауторима заступљеним у Зборнику, члановима жирија и појединцима,  уручила је  директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић.

Публика, гости и поштоваоци писане речи, уживали су у изложби портрета сликара Славољуба Милошевића Цакија. Пригодним мелодијама, читав програм обогатио је музички ансамбл „Нови звучни талас“.