У организацији Библиотеке „Србољуб Митић“, Центра за културу и Туристичке организације, а под покровитељством Општине, у Малом Црнићу одржана је манифестација „Стишка свитања“, завршница овогодишњег Културног лета.

Целодневно дружење песника и поштоваоца писане речи започето је у просторијама библиотеке, а настављено пријемом код председника Општине Малише Антонијевића, који је угостио писце, учеснике 55. Међународних сусрета у Београду и награђене на конкурсу „Да није љубави не би света било“.

Са председником Општине Малишом Антонијевићем и председницом Скупштине општине Горанком Стевић гости су обишли Манастир Заова у коме их је дочекао и о настанку ове светиње говорио старешина Марко Пекић. Песнике је даље  пут водио стазом којом је некада корачао српски песник Ђура Јакшић – до Великог Села. Добродошлицу су им пожелели Владан Илић, беседом о Великом Селу и глумац Жељко Светомировић, у одори Ђуре Јакшића и са стиховима „Пут у Горњак“. КУД из Великог Села и ученици ОШ „Ђура Јакшић“ извели су пригодан програм, Удружење жена „Ђурђевдан“ послужило је госте традиционалним српским јелима, а директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић, уручила је захвалнице за допринос доброј организацији манифестације.

Тамо где су „Стишка свитања“ почела тамо су се и завршила. У Библиотеци „Србољуб Митић“, представљани су писаци са 55. Међународних сусрета  у Београду: Џенет Сатерленд из Велике Британије, Александар Кожедуб из Русије, Амос Матиа из Италије и Петaр Жебељан из Београда. У наставку свечаности уручене су награде: „Стишки венац“, „Стишки сунцокрет“ и „Стишко Перо“. Добитници су Игор Браца Дамњановић, Веселин Џелетовић и Виолета Димитрић. Поред ових главних награда које је предала директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић, додељена су и посебна признања.

Share.

Comments are closed.

Skip to content