У Манастирици, селу општине Петровац, 31. јула, организован је трећи по реду Балкански фестивал влашке културе и обичаја. Само име каже да је циљ ове манифестације очување традиције, културе и обичаја код Влаха, пре свега кроз песму и игру.

Организатори Фестивала су Покрет влашког уједињења, Месна заједница Манастирица, КУД „Јовица Јанковић Турку“, реализатор је Културно просветни центар Петровац на Млави, а покровитељи Општина Петровац на Млави и Национални савет Влаха Србије.

У име Организационог одбора Фестивала, присутнима се обратио председник Покрета влашког уједињења Слободан Перић истакавши да ова манифестација која се по трећи пут одржава у Манастирици приказује културу и обичаје Влаха који живе на простору Балкана.

Миланче Аћимовић

– Ово ће бити јединствена прилика да се дружимо и разменимо искуства и идеје како очувати влашку културу, језик и обичаје и приближимо другима из свог окружења, један народ са разноврсном и богатом традицијом.Тако ћемо моћи да упознамо сличности и разлике овог народа и богатство њиховог начина живљења, рекао је Перић.

Добродошлицу гостима испред локалне самоуправе пожелео је председник Скупштине општине Миланче Аћимовић нагласивши да упркос лошим временским приликама програм Фестивала се одржава у Дому културе захваљујући предузимљивим људима из Манастирце и Општини Петровац.

-Пре пар година ми смо овакве ситуације предвидели и ушли у инвестицију и обновили унутрашњост Дома културе у Манастирици. Многи су се изненадили новом изгледу сале овог Дома културе и надам се да ћемо у наредном периоду завршити свлачионице, изолацију и фасаду на овом објекту, рекао је Аћимовић.

На Фестивалу су се представили фолклорни ансамбли из Србије који негују влашку културу и обичаје и то: „Јовица Јанковић Турку“ из Манастирице, „Пензионер“ из Зајечара, „Корак по корак“ из Петровца, „Вук Караџић“ из Стамнице, „Влаоле“ из Влаола, „Мајданпек“ из Мајданпека, Лала Којадиновић“ из Шетоња, „Речица“ из Речице, „Тадеј Витовнички“ из Витовнице, „Осаница“ из Осанице, „Браћа Трајић“ из Старчева и „Нересница“ из Нереснице. Солисте и играче пратио је Народни оркестар КПЦ „Сербиа“ из Петровца под управом Миодрага Лукића.

НАЈЛЕПША ВЛАЈНА ЈОВАНА СТОЈАНОВИЋ ИЗ СТАРЧЕВА

 Слободан Перић

Велико интересовање владало је за такмичење за најлепшу влајну, а по оцени жирија којег су чинили Саша Живојиновић, Драган Векић и Игор Цветановић, победу је однела Јована Стојановић из Старчева, прва пратиља је Аурора Миловановић из Стамнице, а друга пратиља Анастасија Цветковић из Мајданпека. Најбољи фолклор приказали су омладинци КУД-а „Мајданпек“, док су најбољи играчи Аца Петровић, члан КУД-а „Речица“ и Јована Радојковић из Стамнице. Титулу најбољег инструменталисте завредела је Теодора Владић, чланица КУД-а „Влаоле“, док је за најбољег вокалног солисту Фестивала проглашена Андријана Јовановић из Манастирице.

Смотри су поред бројних мештана Манастирице и околних села, присуствовали заменик председника Скупштине општине Петровац Драган Маринковић, помоћник председника Општине Саша Живојиновић председник Извршног одбора Националног савета Влаха Радиша Драгојевић, председник Влашке странке из Неготина Јанко Николић, чланови Општинског већа, одборници, директори јавних предузећа и установа и  представници суседних месних заједница.

                                                                                              Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content