Новембар је у свету посвећен  ширењу свести о дијабетесу. Лабораторија MeDia жели да, са својим суграђанима, наредни период искористи за превенцију и борбу против ове болести.

У складу са тим, Лабораторија MeDia обезбеђује попуст у износу од 20 % на панеле анализа који се користе у дијагностици и праћењу дијабетеса и инсулинске резистенције. Анализе су намењене и здравим појединцима који би желели да провере стање организма.  Уз сваки панел добија се гратис и крвну слику.

У Пожаревцу, у Његошевој улици број 9

012 710 24 09  и  066 802 77 50

www.media.co.rs 

Дијабетес се често називам епидемијом 21. века, првенствено због чињенице да, глобално гледано, свака десета особа има постављну дијагнозу.

Настаје када панкреас није у стању да произведе довољно инсулина који би регулисао ниво глукозе у крвотоку. Тако да су код особа са дијабетесом најчешће нивои глукозе у крви повишени, док је ниво инсулина снижен. Уколико се не третира адекватно, доводи до озбиљних последица као што су повећан ризик од можданог удара, оштећење срца, крвних судова и бубрега. Због тога је изузетно важно говорити о превенцији, али и адекватном праћењу тока болести.

АНАЛИЗЕ СА ПОПУСТОМ

Први панел анализа на који остварујете 20 % попуста подразумева одређивање нивоа глукозе и инсулина у крви, као и  HbA1C,  HOMA index  и  Ц-пептид.

HbA1C, односно тромесечни шећер, говори о просечном нивоу глукозе  у крви у претходна три месеца. Ц-пептид омогућава процену панкреасне способности да лучи инсулин.  HOMA index вам може дати увид о степену инсулинске резистенције који је у том тренутку присутан у организму.

Када се говорим о дијабетесу и превенцији болести неопходно је поменути и инсулинску резистенцију која данас погађа све генерације. Настаје када ћелије организма нису у стању да адекватно одговоре на дејство инсулина. Код особа са резистенцијом потребна је много већа количина инсулина да би се глукоза из крви пребацила у ткива. То изискује појачан рад панкреаса, што временом може да доведе до дијабетеса. Најчешћи симптоми су: умор, слаба концентрација, прекомерна глад и жеђ, гојазност (у пределу стомака), нередован циклус код жена, повишен крвни притисак.

Инсулинска резистенција и третирање исте изузетно су нам важни у превенцији дијабетеса. У складу са тим припремили смо и 20 % попуста за тест оралног оптерећења глукозом (ОГТТ). Општи панел који препоручујемо, у случају да немате другачије назначено на упуту лекара, укључује одређивање нивоа глукозе и инсулина у крви ујутру на празан стомак, као и 60 и 120 минута од тренутка када попијете раствор глукозе који ми припремамо. Уз ту анализу добијате и вредност  HOMA index-а. Високе вредности HOMA index-а су директво сразмерне степену инсулинске резистенције, док ниске вредности означавају да сте осетљиви на инсулин.

Share.

Comments are closed.

Skip to content