Литија која је прошла улицом Влајка Павловића до Записа и резањем славског колача, Месна заједница Бурјан прославила је своју славу – Спасовдан, празник Вазнесења Господњег.


Као и претходних година, приликом проласка литије, испред појединих домаћинстава учеснике су дочекивале углавном жене са округлим ситом из којег су бацале жито, бомбоне, новац…

Резање славског колача на Запису обавио је протојереј Душан Марковић у присуству мештана ове пожаревачке месне заједнице и њихових гостију.

-На нама је да не заборавимо име Божје и да не заборавимо овај велики празник Вазнесења Господњег, када је Господ нашу људску природу са којом се сјединио вазнео на небо и тиме обећао да ћемо и ми бити учесници у том Царству небеском, рекао је између осталог протојереј Душан Марковић.

Овогодишњи колачар био је Димитрије Костић који је свету дужност за наредну годину предао Мирославу Станојловићу.

 

Услови и прилике у којима се налазимо нас условљавају да будемо на физичкој дистанци и да се окупимо у мањем броју без веће прославе, али је важно да грађани негују обичаје и традицију и преносе их на млађе генерације, казао је Костић.

                                                                                                                        Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content