IMG_2658      Петак, одвајкада пијачни дан у Пожаревцу, прилика је да се домаћице обезбеде свежим намирницама за неколико дана и  по повољнијим ценама, јер је по правилу, због веће понуде, петком све јефтиније. У намери да потврдимо ово правило,  обишли смо све три зелене пијаце у Пожаревцу и уверили се да и пожаревачке пијаце плаћају данак  тропским температурама и суши на пољима. 

       На пијаци на Пионирском тргу затекли смо мали број продаваца и такође мало купаца. Продавачица Марина Жорж нам се жали да је слаба продаја, јер су људи на одмору. „А и суша је велика“, каже. Од понуђене робе овде је највише парадајза чија је цена од  40 до 60 динара по килограму. Има и доста слатке паприке чија цена варира од 40 до 70 динара. Краставац је нешто јефтинији, за килограм продавци траже 30 динара.

        Зелена пијаца код Медицинске школе је нешто разноврснија. У широкој понуди  је бресква и кајсија, а могу се наћи и  шљиве, крушке, јабуке и грожђе. Цена кромпира је приступачна, од 30 до 50 динара, овде парадајз вреди од 50 до 70 динара, а за слатку паприку траже чак 180 динара. У разговору са продавцима сазнајемо да су незадовољни не само  слабом продајом већ и високим ценама закупљених тезги.

        На крају обиласка стижемо и до „Круг“-а, највеће и најбогатије пијаце у граду. Поред поврћа и воћа овде нуде сир и  кајмак у витринама посебно за то одређеним. Има и рибе, залеђене и свеже, петак је, дан поста, па је доста купаца у рибарницама. Парадајз се може наћи за 20, али и за 150 динара за онај домаћи, сладак, рујави.  Краставци вреде 20 динара колико и лубенице које су углавном слатке јер је сунце учинило своје. Пада нам у очи да је на овој пијаци доста паприке, продаје се за 40, а на неким тезгама и за 120 динара.

         Овде  срећемо Божицу Живојиновић из Лучице која се такође жали на слабу посету купаца. Она није накупац већ произвођач који своју робу понекад продаје у бесцење као например недавно диње за само 15 динара по килограму. „Само да се прода и што пре оде кући, јер је претопло“.  Смета јој кад купци пипкају и“ муљају“ робу, и на крају ништа не купе. „Пре неки дан сам због тог превртања имала штету на парадајзу. Бацила сам око 10 килограма, жали нам се.

        И продавац за суседном тезгом, Раде није баш најрасположенији. Прогнозира да ће због суше роба још поскупети, па ће самим тим и купаца бити мање. На излазу из „Круга“ срећемо продавце цвећа. Тек они кажу, једва опстају. Ем што сунце пржи, па цветови вену, мало ко да и обраћа пажњу на цвеће. Купују га само, далеко било за сахране.

С. Ђ.

Share.

Comments are closed.

Skip to content