2017-08-09T08:27:05+02:00 9. августа, 2017. 08:27 |

У ОГРАНКУ „ТЕ – КО КОСТОЛАЦ“: Обележен Дан рудара

02-Odata pocast rudarima             Непосредно у близини првог јамског окна крај Спомен обележја у Старом Костолцу у недељу, 6. августа полагањем венца и минутом ћутања за све оне који су пре 147 година започели производњу угља, обележен је Дан рудара. Венац су, у име радника Огранка „ТЕ – КО Костолац“ положили Иван Ташић, извршни директор за производњу угља и финансијски директор Милан Лаковић. Обележавању Дана рудара у Старом Костолцу, поред запослених и мештана града који је никао на угљу, присуствовали су и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић и члан Градског већа Млађан Николић.

             Да је прво јамско окно баш овде отворено за подземну експлоатацију угља још 1870. године, подсетио је Иван Ташић:

             -Данашњи датум је симболика, али и истинска потреба да на овом месту, где је пре 147 година започета историја рударства подсетимо све данашње и будуће генерације на значај Дана рудара за нас у Костолцу. Од тада па до данас, историја угља у Костолцу траје. Угаљ је био окосница индустријализације Србије, почетак покретања фабрика широм земље.

                                    НОВО ДОБА РУДАРЕЊА

             Јамска окна, најстарије у Костолцу, затим и у Кленовнику и Ћириковцу, заменила је површинска експлоатација угља. Тако историја рударства бележи да је 1942. године у Костолцу отворен први површински коп угља на Балкану. На угљу је саграђена и прва термоелектрана и нови град – крај Старог никао је Нови Костолац. Данас, рекао је Ташић, костолачке термоелектране снаге 1000 мегавата су значајан чинилац „Електропривреде Србије“:

-Људи који су почели да копају угаљ имали су визију и на тој визији градила се будућност, не само народа који овде живи већ и широм Србије. Данашње генерације рудара производе више од 9 милиона тона угља и око 40 милиона кубних метара откривке, а електране испоручују 6,5 милијарди киловата електричне енергије годишње. Отуда, рекао је директор Иван Ташић, наклон свим рударима и енергетичарима који су писали историју Костолца, генерацијама и њиховим породицама које су живеле са угљем у души.

                     УГАЉ ИМА БУДУЋНОСТ

             Угаљ и они који живе од угља и производње електричне енергије имају будућност. Радови на проширењу Површинског копа „Дрмно“ који ће омогућити годишњу производњу од 12 милиона тона су почели. При недавној посети српске премијерке Ане Брнабић и кинеске делегације коју је предводио Џанг Деђијанг потврђен је скори почетак изградње новог блока Б3 снаге 350 мегавата у Дрмну.

             У трећој деценији 21. века, од малог јамског окна из 1870. године, који је подстакао индустријализацију Србије, Костолац постаје енергетски гигант Србије. Због тога, рекао је Ташић, пред наше претке излазимо са поносом на задатке које остварујемо.

             Празник рудара, рудари на Копу „Дрмно“ су обележили радом на температури изнад 40 степени Целзијусова. У много бољим условима и са савременијом технологијом него некада. Да и сада није лако није, кажу, али струја нам је потребна сваког тренутка у сваком дану.

Антрфиле

                         У знак сећања на 6. август 1903.године

 

      Дан рудара установљен је у знак сећања на 6. август 1903. године када су се рудари Сењског рудника код Деспотовца штрајком изборили за повратак на посао тројице својих отпуштених радника, за бољи положај рудара и скраћење радног времена.