2019-09-03T10:16:05+02:00 3. септембра, 2019. 10:14 |

У ОПШТИНИ МАЛО ЦРНИЋЕ, 12. СТИШКО ПОСЕЛО: Дух прошлих времена у заовачкој шуми

Гости на манифестацији

У туристичком комплексу „Заова“ у суботу, 31. августа, одржана је, дванаеста по реду, манифестација „Стишко посело“, која на специфичан начин представља туристичке потенцијале Стига, Млаве и Хомоља. Посело је организовала Туристичка организација Општине Мало Црниће, суорганизатор је Центар за културу, а одржано је под покровитељством Општине Мало Црниће и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, уз подршку бројних спонзора.

За посетиоце је приређен шаренолик целодневни програм, који је почео од раних јутарњих сати. Пецало се са обале језера, крчкао се гулаш, додавали зачини у  рибљу чорбу, удружења жена на богатим штандовима представила су  своје кулинарске специјалитете.

Наступила Мира Шкорић

Богат уметнички програм, у коме су учествовала бројна културно-уметничка друштва,  крунисан је концертом Мире Шкорић, али и избором за најлепше девојке Стишког посела.

У заовачкој шуми фолклорно умеће показала су  културно-уметничка друштва: „Властимир Павловић Царевац“ из Смољинца, „Велико Црниће“ из истоименог места, „Бранко Радичевић“ из Божевца, „Извор Младости“ из Кладурова, „Жика Поповић“ из Рановца, гости из околине Краљева, Фолклорни ансамбл општине Мало Црниће и ГАНИП из Пожаревца.

Отварајући овогодишњe посело, председник Општине Малиша Антонијевић је истакао да се ова манифестација одржава дванаести пут поред заовачког језера и у порти дивног средњовековног манастира, који је настао у доба Кнеза Лазара, а први пут се помиње у турским записима 1467. године. Антонијевић је подсетио на  легенду о сестри Јелици и чувену песму под називом „Бог никоме дужан не остаје“ која говори о истинској љубави, љубомори, покајању, вечитој борби добра и зла и о томе да истина увек угледа светлост дана.

–  Сваке последње суботе у августу заовачка шума оживи. У њу дођу људи са свих страна на заједничко дружење са жељом да се поред лепог провода присетимо и предивних рецепата наших бака, изложби рукотворина вредних руку жена овог краја, мајсторија оних који љубоморно чувају тајне својих рецепата припремајући их у својим котлићима, а наша младост, наша будућност, кроз песму и игру чува традицију и дух прошлих времена. Свесни смо чињенице да је ова манифестација већ одавно пробила оквире наше општине, а са сигурношћу могу рећи и региона. Та нас чињеница радује и пред нас поставља веома висок циљ, а то је да сви наши посетиоци оду својим кућама задовољни, понесу са собом успомену и позитиван утисак, који ће препричавати својим пријатељима који нису били овде са нама, рекао је Антонијевић истакавши да се Туристичка организација Мало Црниће потрудила да Стишко посело оправда очекивања.

Директорка Туристичке организације Мало Црниће Јасна Јовић, захвалила се Општини Мало Црниће и Министарству трговине, туризма и телекомуникација који су подржали овај пројекат, Центру за културу општине Мало Црниће на сарадњи и свим учесницима на томе што су оплеменили Посело.

-Велики одазив забележен је од стране такмичара у спремању гулаша и рибље чорбе и удружења жена које су представиле традиционалну кухињу свога краја. Организација спортских риболоваца „Смуђ“ узела је учешће и организовањем мале школе риболова допринела је да такмичарски део у риболову има едукативни карактер, након чега су и наjуспешнији такмичари награђени. Кроз културно уметнички програм на коме је специјалан гост био ГАНИП из Пожаревца, водили су нас Иван Голушин и Дијана Ђорђевић. Циљ Туристичке организације општине Мало Црниће је да испуни очекивања свих посетилаца и верних учесника адекватном организацијом и квалитетним програмом, где стављамо акценат на нашу традицију,  истакла је Јовић.

Стишком поселу су присуствовали потпредседник Народне Скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, председник Општине Малиша Антонијевић,  председница Скупштине Горанка Стевић, заменик председника Општине Горан Дачић са сарадницима, одборници, чланови Већа, директори јавних предузећа и установа.

 Најлепша Јелена Манојловић

Круна програма био је избор за најлепшу етно девојку „Стишког посела“. Титулу лепотице „Посела“ ове године понела је Јелена Манојловић из Великог Црнића. Прва пратиља је Марија Миловановић из Калишта, док је место друге пратиље понела  Милица Миленковић из Малог Црнића.

 

Победници у припремању традиционалних јела

Награду за најлепше слано јело добило је Удружење жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, док је признање за најлепше слатко јело припало  Удружењу жена „Рашанчанке“ . За најтрадиционалније јело награђено је Удружење жена „Гергине“  из Кобиља, за најбољи колач Коло српских сестара из Пожаревца, најукуснију питу припремило је Удружење жена „Видовдан“ из Великог Села.  Двострука награда  припала је Удружењу жена „Стамничанке“ из Стамнице, које су награђене  за најбоље представљени и највеселији штанд,  док је за најбољи ручни рад награђено Удружење жена „Старчевљанке“ из Старчева. Награда за најбољи производ домаћинства припала је  екипи „Добри кувари“ за жумијару, док је најлепши штанд имало Удружење жена „Ћовдинке“ из Ћовдина.

 

И.Р.

Фото: В. Милић