2019-12-04T23:10:01+01:00 4. децембра, 2019. 23:10 |

У Општини Мало Црниће: Највећи буџет до сада

Скупштина општине Мало Црниће, заседала је у петак, 29. новембра и на дневном реду, између петнаестак тачака, усвојен је и најважнији документ за 2020. годину. Одлучујући пуноважно, рекла је председница Скупштине Горанка Стевић, одборници су међу првима у Србији, двадесет дана пре утврђеног рока усвојили буџет за наредну годину. Овим актом је утврђено да ће укупни приходи и приноси износити 330.141.455 динара. Расходи и издаци су планирани у висини од 467.962.880 динара што значи да ће буџетски дефицит износити 137.821.425 динара. Дефицит ће бити покривен, како је образложила Драгана Стоиљковић, шеф Одсека за буџет, неутрошеним средствима пренетим из претходног периода.

Председник општине Мало Црниће Малиша Антонијевић је буџет за 2020. годину оценио као развојни:

 -Од 2017. године смо буџет увећали за 30 милиона динара. Гледано у контексту тога да смо мала општина то је значајно увећање за кратак период, чак 10 одсто. Показали смо озбиљност и то значи да идемо у добром правцу. Отворена су два погона, а већ следеће године требало би да проради нова фабрика и запосли 80 радника у Салаковцу, што је добро и за њих и за буџет.

Средства из буџета, по овој одлуци, распоређена на директне и индиректне кориснике. Од капиталних пројеката планирана је куповина пословне зграде земљорадничке задруге у стечају, изградња водоводне мреже и азила за животиње, израда пројектне документације и изградња система за одвођење отпадних вода, санацију депоније у Салаковцу, реконструкцију и путева и улица, објеката културе, спорта, нисконапонске мреже. За изградњу зграде новог вртића у Малом Црнићу следеће године планирано је 30,3 милиона динара. Вредност целе инвестиције је 111 милиона динара по пројекту.

 ЈАВНЕ НАБАВКЕ КОЧЕ РЕАЛИЗАЦИЈУ

 Пре доношења одлуке о буџету за следећу годину одборници су у Малом Црнићу разговарали и о извршењу буџета за период од 1. јануара до 30. септембра ове године. Укупно остварени приходи износили су 257,4 милиона динара што је остварење од 75 одсто. У истом периоду на расходе је потрошено 223,5 милиона динара или 35 одсто. Извршење је било мање, како је на седници речено, због кашњења јавних набавки. Доста тога је реализовано после 30. септембра и неке инвестиције се приводе крају, попут уређења пута и обале у центру, тако да се до краја 2019. године очекује извршење у много већем проценту.

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ МАЛИША АНТОНИЈЕВИЋ

У Црнићу веће плате

Обраћајући се одборницима, председник Општине Малиша Антонијевић је изнео податак који је у септембру објавио Републички завод за статистику, а пренели медији, да Мало Црниће више није општина са најнижим зарадама на браничевском округу. Са зачеља табеле и просечном зарадом од 41.485 динара по запосленом, Црниће се померило на треће место међу општинама Браничева:

-Направљен је велики помак и томе је допринело довођење два нова  инвеститора. Очекујем да ће у наредном периоду бити још боље, јер ће на пролеће у Салаковцу почети изградња нове фабрике која ће запослити још 80 радника.

Било је речи и о активностима и пословању ЈКП „Чистоћа“ и донета је одлука да се предузеће кредитно задужи за 6 милиона динара ради куповине неопходног грејдера јер је стари ван употребе.

Усвојен је Локални еколошки акциони план општине Мало Црниће за петогодишњи период 2020 – 2025. године. Овај програм садржи, речено је на седници Скупштине, све значајне сегменте потребне да се сагледају еколошки проблеми на овом подручју, а као највећи наводи неопходност изградње канализационе и водоводне мреже и решавање одлагања отпада.