2020-06-23T19:52:10+02:00 23. јуна, 2020. 18:10 |

У Градишту награђени најуспешнији ученици

Општина Велико Градиште већ низ година одаје признање најбољим ученицима и студентима, награђујући рад, труд и изузетан успех који остварују током школовања. Због специфичне ситуације изазване пандемијом корона вируса крај ове школске године је текао другачије него што је то уобичајено и настава се одвијала на даљину. Због неопходних мера превенције, деца која су показала изузетно знање, нису била у могућности да наставе даље како би то доказала и на неком вишем нивоу.

Ове године међу награђенима су 43 добитника дипломе „Вук Караџић“, од којих петоро ђака генерације и то: Силвестра Денић (ОШ „Иво Лола Рибар“ Велико Градиште), Александра Јовановић (ОШ „Вук Караџић“ Мајиловац), Александар Петковић (ОШ „Миша Живановић“ Средњево), Катарина Милошевић, ученица Средње школе „Милоје Васић“ – смер гимназија и Анита Илић – смер за трговину, угоститељство и туризам. За освојено треће место на Регионалном музичком такмичењу награђене су Миа Марковић, ученица Школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца – Одељење у Великом Градишту и њена наставница Љубица Миладиновић. Награда је уручена и најбољем студенту Николи Марковићу, који похађа четврту годину  Медицинског факултета у Београду.

 Руководилац Одељења за друштвене делатности и заједничке послове задужена за област основног и средњег образовања Сања Стојадиновић наглашава да је општинско руководство одавно схватило да улагање у образовање није трошак већ добра инвестиција која се вишеструко исплати. Сваке године издвајају се значајна средства за образовање и на тај начин се побољшавају услови рада у школама, како за ученике, тако и за њихове наставнике, а они то узвраћају првим местима на такмичењима.

  -Из тих средстава део се користи за награђивање ученика генерације, носиоце Вукове дипломе, два студента са просеком оцена изнад 9 у току студирања и за освојена прва три места на републичким такмичењима из области знања и спорта. Поред тога, општина финансира уџбенике за треће дете, пакетиће за ђаке прваке, боравак у вртићу за треће дете и децу из материјално угрожених породица, трошкове превоза за ученике основних и Средње школе, једну повратну карту сваког месеца за студенте, стипендије за дефицитарна занимања. Значајан део средстава издваја се и за опремање школа како би се обезбедили бољи услови за рад и учење. Да су буџетска средства добро уложена показују нам резултати који су из године у годину све бољи, казала је Сања Стојадиновић.

Приликом уручења награда, председник Општине Велико Градиште Драган Милић је истакао да локална самоуправа непрестано улаже у основно и средње образовање, инвестирањем у школске и спортске објекте, олакшицама за ђаке и стипендирањем најбољих студената.

-Награда за ваш труд је мала, али на неки начин то је знак да мислимо о вама и да желимо да помогнемо и у вашем даљем школовању, а и сутрадан када завршите школу. Улагање у просвету, у ваше знање је најбоља инвестиција, а можемо да се похвалимо да имамо прелепи Дечији вртић, три основне школе и Средњу школу које постижу одличне резултате и у чије опремање сваке године издвајамо значајна средства. Наши средњошколци уписују најтеже факултете, што говори о томе да просветни радници и директори школа веома квалитетно раде свој посао. Желим вам да у наставку школовања постижете врхунске резултате, али најбитније је да будете добри, поштени и вредни људи, закључио је Милић.

И ове године ђаци генерације награђени су ваучерима за куповину техничке робе у вредности од 35.000 динара и фотографијама на градском билборду, а ученица која је освојила треће место на Међународном такмичењу ваучером од 20.000 динара. Они ће добити и ваучере за Силвер лејк аква парк, а по 3.000 динара додељено је носиоцима Вукове дипломе. Ту су, наравно и пригодне књиге са посветом за ученике и наставнике. Основној школи „Иво Лола Рибар“ поводом додељене награде младим одбојкашима за укупан успех на Спортским играма младих, одржаним прошле године у Сплиту, где су поред шампионске титуле својим понашањем освојили и срца учесника и организатора, Општина је поклонила одбојкашке лопте.

У име награђених захвалила се Катарина Милошевић, која је рекла да награда представља велики подстрек, јер се на тај начин препознаје и цени залагање у области образовања.

-Са свог личног аспекта захвалила бих се разредним старешинама који су обликовали и неговали сваког од нас, професорима који су својим трудом и стрпљењем учинили да постанемо одговорни, вредни и добри људи. Наравно, највише хвала родитељима који су нам највећа подршка и друговима без којих би сваки дан био једноличан.

                                                                                                                        Д.Динић