Настављено је са организованим едукацијама за младе пољопривредне произвођаче у општинама Браничевског округа по Пројекту „Перспективе за младе у руралним подручјима“ у организацији ГИЗ – а, где је партнер сарадник  ПССС Пожаревац.

Друга едукација одржана је у сали општине Жабари уз помоћ комисије за пољопривреду општине Жабари испред које је Предраг Стајић, под називом „Прерада хране на фарми – Како треба?“.

Ана Ђорђевић, Бојан Стевић, Предраг Стајић, Драгана Тар и Слободан Шибалић

На обуци млади произвођачи информисани су о основама како припремити добар план за реализацију прераде на газдинству, да би се добили прехрамбени производи додате вредности. Која су кључна правила за почетак прераде, како максимално искористити своје могућности на газдинству, како смањити инвестирање, а испунити захтеве када су у питању објекти, њихово уређење и опремање, само су нека од питања на које је одговорено током едукације.

Пољопривредни произвођачи су током интерактивног дела обуке изразили највише интересовања за прераду млека у сир, те су им представљени услови за објекте малог капацитета и кораци за регистрацију производње, као и калкулација ове линије производње. На крају су им предочене мере за безбедно здравствену производњу хране и промоцију производа.Овим предавањима заокружена је прича од идеје о преради већ постојеће производње на газдинству, до продаје крајњег производа са кућног прага.

Едукацију су реализовали испред ГИЗ-а стручњак за безбедност хране Слободан Шибалић и сарадница на пројекту Драгана Тар, а представници ПССС Пожаревац били су директор Бојан Стевић и самостални стручни сарадник Ана Ђорђевић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content