2021-04-29T18:42:32+02:00 29. априла, 2021. 18:35 |

У Општини Жагубица: Расписани избори за савете месних заједница

 

Председница Скупштине општине Жагубица Оливера Пауљескић расписала је изборе за чланове савета месних заједница, који ће се одржати у недељу 13. јуна, у времену од 7 до 20 часова. Према њеним речима избори ће бити одржани у свих 15 месних заједница по већинском принципу, што значи да на изборној листи неће бити политичке партије и групе грађана, већ појединци.

-Сваки грађанин који сакупи десет потписа моћи ће да поднесе кандидатуру за члана савета и сваки савет убудуће ће се састојати од 5 чланова који добију највише гласова, а не као до сада од девет. То је урађено због економичности и једноставнијег доношења одлука. За подручја насељених места Крепољин и Брезница бираће се један савет, с тим што ће Крепољин дати 4 члана, а  Брезница једног. Идентична ситуација је и у Близнаку и Медвеђици, казала је Пауљескић.

На скупштинском заседању којем је присуствовало 19 одборника, једногласно је усвојена одлука о покретању поступка прибављања непокретности непосредном погодбом у Лазници и Крепољину. Говорећи о овој теми, заменик председника Општине Предраг Ивковић је казао да је Општина Жагубица ушла у програм „жути фидинг“, у оквиру којег  су Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са кинеским партнерима потписали уговор о изградњи канализације у насељима Жагубица, Лазница и Крепољин.

-Чим решимо имовинско – правне односе и доставимо доказе о томе, доћи ће пројектанти и почеће са пројектовањем, а затим и изградњом комплетних канализационих система, по систему кључ у руке у ова три насеља. Локација у Крепољину била је предвиђена и Планом генералне регулације само је потребно да откупимо једну парцелу, што овим поступком и чинимо. Лазница није била предвиђена Планом генералне регулације из разлога што је отпадна вода по пројекту из 2008. године требала да иде до постројења у Жагубици. Међутим, протоком времена и усвајањем нових и иновативних технологија пројектанти су предвидели посебно постројење за прераду отпадних вода и за то насеље и због тога ћемо откупити и једну парцелу у Каменици. До фебруара наредне године комплетно пројектовање би требало да се заврши и аутоматски се тада креће у реализацију, тако да у 2022. години очекујемо завршетак радова, с обзиром да уговор има ограничења у погледу рокова за израдњу канализације, закључио је Ивковић.

У Комисију за спровођење поступка прибављања непокретности у јавну својину непосредном погодбом именовани су: Ненад Богосављевић (председник), Звездана Васиљевић и Драган Стојановић.

                                                     УКИНУТЕ НАКНАДЕ ЗА ЛЕТЊЕ БАШТЕ

Молба жагубичких угоститеља и трговаца је услишена па им је локална самоуправа укинула плаћање накнаде за заузеће јавне површине за постављање летњих башти и излагање робе испред трговинских објеката у 2021. години. Представници локалне самоуправе сматрају да су овакве мере значајне и надају се да ће, колико толико помоћи угоститељима којима је 2020. година, због короне, била равна елементарној непогоди.

У наставку седнице, одборници су дали зелено светло на одлуке о оснивању Савета за младе, Комисије за родну равноправност и Савета за међунационалне односе у Општини Жагубица. Такође, основана је Канцеларија за младе чији су главни циљеви: стварање услова у локалној средини за квалитетнији живот младих и њихово активно учешће у савременим токовима развоја друштва, промоција и афирмација младих, пружање подршке иницијативама и пројектима младих и проналажење начина за њихово финансирање, промовисање спорта и здравих стилова живота, укључивање младих у културни и спортски живот, неформално образовање младих, информисање о питањима од значаја за младе, пружање могућности за квалитетно провођење слободног времена, едуковање младих о проблемима и изазовима одрастања, промовисање вредности толеранције, поштовања људских права и равноправности, подстицање, развијање, препознавање и вредновање изузетних постигнућа младих, подржавање активне сарадње општине, школа, невладиних организација и спортских клубова, промовисање и вредновање волонтерског рада.

                                                                                                                               Д.Динић