-Министар здравља др Златибор Лончар уручио уговоре о набавци лапароскопских стубова и пратеће опреме за минимално инвазивну лапароскопску хирургију, гинекологију, урологију и ортопедију

-Уговори додељени болницама у Јагодини, Пожаревцу, Новом Пазару, Kрагујевцу, Ваљеву, Kрушевцу, Лозници и Лесковцу

Осам болница у Србији, у оквиру пројекта „Лапсерб“ који спроводи Министарство здравља, недавно је добило уговоре о набавци лапароскопских стубова и пратеће опреме за минимално инвазивну лапароскопску хирургију. Вредност једног таквог апарата који ће осим у хирургији бити коришћен и за оперативне захвате у гинекологији, урологији и ортопедији је око 20 милиона динара.

Циљ пројекта „Лапсерб“ је да се у општим болницама широм Србије развије програм лапароскопске колоректалне хирургије.

Пре набавке лапароскопских стубова и пратеће опреме неопходно је да хирурзи прођу обуку у једном од седам тренинг центара: KЦС, KЦ “Војводине”, KБЦ “Бежанијска коса” и “Звездара”, ВМА и болнице у Панчеву и Ваљеву. До сада је у програм укључено 28 болница од чега су седам тренинг центри.

Министар здравља др Златибор Лончар најавио је да ће пацијенти у Србији први пут бити оперисани најсавременијим апаратима који се примењују и у болницама у Лондону и Паризу.

Свечана додела уговора организована је у Општој болници у Шапцу. Уговори су додељени болницама у Јагодини, Пожаревцу, Новом Пазару, Kрагујевцу, Ваљеву, Kрушевцу, Лозници и Лесковцу.

-То значи да нема зарастања ране, превијања, могућих компликација, пацијент је већ после два дана на ногама и способан је да се врати свакодневним активностима, истакао је министар Лончар.

Набавком лапароскопских стубова, компликоване операције се више неће изводити само у Београду, већ и у болницама широм Србије, које ће располагати опремом и кадровима оспособљеним за такве медицинске интервенције.

-Пацијенти због таквих операција више неће морати да одлазе у веће градове, већ ће целокупан проступак моћи да заврше у свом месту, без додатних трошкова, путовања, заказивања термина. То је велики бенефит како за пацијента, тако и за наше здравство и државу, рекао је Лончар.

Тренутно је 65 хирурга на едукацији за лапароскопске операције дебелог црева, а „Лапсерб“ диплому, међународног карактера, до сада је добило осам хирурга у Србији.

У оквиру пројекта “Лапсерб” спроводи се едукација специјалиста хирургије за област лапараскопске колоректалне хирургије, односно минимално инвазивне хирургије дебелог црева.

 

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content