2021-05-15T09:57:47+02:00 14. маја, 2021. 18:55 |

У ОШ „Десанка Максимовић“: Прославили 35. рођендан

Тридесет и пет година траје традиција квалитетног рада, образовања и васпитања ученика у Основној школи „Десанка Максимовић“. Дан школе обично је прилика да се сумирају постигнути резултати.Директор школе Златан Радовановић, поносан је на свој колектив кога краси слога, на ученике који вредно раде и постижу изузетне резултате у наставним и ваннаставним активностима, као и на бројне пријатеље. Истиче да досадашња постигнућа, као и модернизација услова у којима се одвија настава, обавезују како ученике тако и наставнике, да наставе са подизањем квалитета.

-Обележавање Дана школе у условима који су несвакидашњи, веома се разликује од досадашњег начина прославе када смо тај свечани тренутак делили са бројним званицама –  родитељима, колегама у пензији, представницима локалне самоуправе и Министарства просвете. Бројни успеси на такмичењима знања и на спортским теренима обележили су годину иза нас, а постигнућа наставника и ученика донела су школи бројна угледна признања. У протеклој школској години развили смо блиску сарадњу са родитељима наших ученика, после прекида наставе и преласка на наставу на даљину. Резултати такве комуникације – размена идеја, сугестија и мишљења, чине нас веома поносним, наглашава Радовановић.

Златан Радовановић

Када су у питању материјална улагања у школу током претходне школске године треба истаћи асфалтирање школских терена и дворишта и реализацију пројекта „ 2.000 дигиталних учионица – ,,Амрес“ повезане школе“, чиме је обезбеђен интернет у свакој просторији.  Наравно, сви ови резултати и успеси не би били могући да школа нема помоћ, разумевање и добру сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, локалном самоуправом, Саветом родитеља, Школским одбором, родитељима и пријатељима школе. Сасвим је сигурно да се у будућности отварају могућности за нове успехе, као и нове облике сарадње.  

    САВРЕМЕНИ СТАНДАРДИ У ОБРАЗОВАЊУ

Школа је започела са радом 1986. године у склопу ОШ „ Доситеј Обрадовић“ а касније је Одлуком наставничког већа добила име најпознатије српске песникиње Десанке Максимовић, која је и сама дала сагласност да школа у пожаревачком насељу Бусије понесе њено име. И тако већ 35 година ова установа, сваког 16. маја, на дан рођења Десанке Максимовић, слави и свој рођендан. Једна је од најмлађих и најопремљенијих образовних установа у Браничевском округу, коју тренутно похађа 522 ученика распоређена у 24 одељења, од чега 62 првака у три одељења.

-Школска 2020 /2021. година која се већ ближи крају за нашу установу била је веома успешна, а резултати рада се нижу један за другим. Наши ученици у школи и ван ње остварују изузетне резултате, било појединачно, било у тимском раду. По резултатима се препознајемо, а тако нас и други уочавају. Рад и труд на крају се крунишу успехом. Имамо  доста ученика који су остварили изузетне успехе на општинским и регионалним такмичењима који нас сврставају и појединачно и као школу међу водеће. Из године у годину ученици ове најмлађе школе у граду уписују углавном жељене школе и постижу одличне резултате у даљем школовању. Сви ови резултати и успеси нам казују да школа достиже своју визију, да ова школа јесте радост учења и дружења и пријатно и подстицајно место које сваком свом ученику и запосленом пружа једнаке шансе за развој и напредак. Овакви резултати нам такође указују да се у нашој школи доста ради на савременом приступу настави као и праћењу модерних токова образовног система. Зато велико хвала свим запосленима у школи који својим радом и залагањем доприносе да наша школа буде једна од најуспешнијих у региону. Као директору школе основни задатак ми је да продужим и још више унапредим досадашњи квалитет васпитања и образовања ученика и њихових наставника, да заједно са запосленима допринесем  да се ученици наше школе осећају безбедно и сигурно, као и да се непрестано ради на оплемењивању школе и простора у њој, а све у циљу да деци боравак у школи и учење буду лепши и лакши. Сарадња са локалном самоуправом и институцијама је на завидном нивоу и та пракса се наставља. Са погледом у будућност, активно радећи, верујемо да ћемо и у наредном периоду бити још успешнији и бољи, закључио је директор.

                                                       НАГРАЂЕНО ВИШЕ ОД 60 УЧЕНИКА

У наставку свечаности рецитацијама су се представили ученици нижих и виших разреда школе и приказан је снимак интервјуа који је 5. јула 1992. године у Бранковини са Десанком Максимовић снимила Даница Вујков. У писму које је ова песникиња и  новинарка послала новинској редакцији школе сазнајемо да је биста Десанке Максимовић која се налази на улазу у школу, као поклон постављена 26. маја 1998. године, захваљујући Књижевним сусретима „ Милици у походе“ и аутору, академском вајару Јовану Солдатовићу.

Поводом Дана школе похваљено је и награђено више од 60 ученика који су учествовали на разним такмичењима. Добитници признања су: Нина Живић 4/1, за освојено 1. место на Окружном такмичењу из рецитовања и пласман на Републичко такмичење, Мина Пешић 3/3, 1. место, Нина Живић 4/1, 2. место Тамара Јовановић 4/1, 3. место (Општинско такмичење из рецитовања); Наташа Милојковић 8/3, 2. место  (Општинско такмичење из српског језика); Нина Живић 4/1, 3. место,  Александра Ранчић 4/3, 3. место Александар Спасић 8/1, 2. место, Бојан Варга 5/3, 2. место, Маша Додеровић 6/1, 3.место (Окружно такмичење из математике); Никола Ракић 3/1, 2. место, Димитрије Јовић 3/3, 2. место, Давид Голец 3/1, 3. место, Јована Јовић 3/2, 3. место, Андрија Давидовић 3/2, 3. место, Нина Живић 4/1, 2. место, Александра Ранчић 4/3, 2. место (Општинско такмичење из математике); Александар Спасић 8/1, 2. место, Елена Пешић 7/3, 3. место, Невена Недељковић 7/3, 3. место (Окружно такмичење из физике); Лазар Фесовић 6/3, 2.место (Општинско такмичење из физике); Тамара Ђорђевић 8/3, 1. место (Општинско такмичење из историје); Јована Тасић 7/1, 3.место (Општинско такмичење из хемије);  Кристина Цветковић 2/2, 1. место, Теодора Стокић 2/2, 1. место, Тара Стојадиновић 3/1, 2. место, Филип Живановић 3/1, 2. место, Николина Бунчић 6/2, 1. место,  Софија Микић 6/3, 1. место, Маша Јовановић 5/3, 1. место (такмичење из ликовне културе за најбољу дечију карикатуру “Мали Пјер”); Филип Дејановић 5/2, 3. место, Анђелија Момчиловић 6/3, 3. место, Ива Станојевић 8/3, 3. место (Окружно такмичење из технике и технологије);Теодора Тасић 5/2, 2. место, Димитрије Пејчић 5/2, 2.место, Јована Тасић 7/1, 2. место, Богдан Марковић 7/1, 3. место, Никола Новаковић 8/1, 3. место (Општинско такмичење из технике и технологије); Саша Јоцић 6/1, 1. место, Огњен Јаковљевић 6/1, 1. место (Општинско такмичење из атлетике); Лара Радојичић 8/1, Јана Јовановић 8/1, Лена Марковић 8/2, Сара Цветковић 8/1, Дејана Богдановић 7/1, Ана Ковачевић 8/1, Марта Милошевић 8/3, Ема Ђурић 7/1, Дуња Антић 8/3 (2. место на Окружном такмичењу из рукомета); Одељење 4/2, 1. награда на конкурсу “Одговор православних на климатске промене” из верске наставе; Анастасија Јаћимовић 4/3, 1. место, Јован Лучић 2/1, 2. место, Богдан Стаменковић 1/3, 3. место, Нађа Вукотић 8/1, 1. место, Александар Спасић 8/1, 2. место, Теодора Јевтић  5/1, 2. место, Нина Пешић 5/2, 3. место, Софија Микић 6/3, 3. место (литерарни конкурс поводом Дана школе); Андреј Живковић 1/3, 1. место, Лена Милановић 3/2, 2. место, Дуња Васић 4/1, 3. место, Невена Недељковић 7/3, 1. место, Нађа Вуковић 8/1, 2.место, Елена Пешић 7/3, 3. место (ликовни конкурс).

                                                                                                                        Д.Динић