У оквиру програма „Заједници заједно 2021“ компанија НИС у сарадњи са Градом Пожаревцем модернизовала је школска дворишта у Лучици, Пољани и Пругову, поставком 39 соларних лампи и три паметне клупе. Овај пројекат, чија је вредност 4 милиона динара, допринеће не само уштеди електричне енергије, већ и повећању безбедности школских објеката, дворишта и имовине. Паметне клупе у школским двориштима омогућиће ученицима да допуне своје мобилне телефоне и таблете из обновљивих ресурса, што ће уједно утицати и на развијање њихове еколошке свести.

Стефан Деспотовић, Саша Павловић, Славиша Стојадиновић

Поводом успешне реализације овог пројекта, Основну школу „Милош Савић“ у Лучици, која је једна од три школе које су добиле најмодерније ЛЕД осветљење и паметне клупе у својим школским двориштима, обишли су градоначелник Пожаревца Саша Павловић и директор Центра за односе са јавношћу компаније НИС Стефан Деспотовић, у пратњи директора школе Славише Стојадиновића.

Нова расвета у школским двориштима, према речима директора школе обезбедиће знатне уштеде у електричној енергији, у односу на старе дотрајале рефлекторе који су били изузетно велики потрошачи.

-Ова ЛЕД расвета уз паметне клупе на соларну енергију утицаће повољно на очување животне средине. То је веома битно јер код деце развија свест о еколошки прихватљивим ресурсима, о енергији која може да се добије и на друге начине а не само на начине који неповољно утичу на животну средину. Ово је значајан подстрек за прелазак на алтернативне изворе енергије и захваљујући овом пројекту деца су добила подстицајно окружење, казао је Славиша Стојадиновић.

Директор Центра за односе са јавношћу компаније НИС Стефан Деспотовић истиче да је континуирано улагање у еколошке пројекте један од водећих приоритета које компанија НИС спроводи кроз различите програме друштвене одговорности.

-Од 2018. године на територији Пожаревца укупно је уложено 16 милиона динара и реализовано пет пројеката у области екологије и заштите животне средине, науке и образовања, јавног здравља и спорта. Основна идеја рада НИС-а је одрживи развој и дељење свог успеха са заједницом у којој радимо. Ми смо најсрећнији када можемо да дођемо у пријатељске општине и градове са којима сарађујемо и када видимо резултате наше сарадње попут овог пројекта, рекао је Деспотовић.

Према речима градоначелника Пожаревца Саше Павловића овим пројектом скреће се пажња на значај обновљивих извора енергије, али се у исто време улаже у сеоске школе подједнако као и у онима у градским срединама.

-Сарадња компаније НИС и Града Пожаревца настављена је и у 2022. години, у којој је програм „Заједници заједно“ посвећен репродуктивном здрављу и повећању наталитета. На конкурсу под слоганом „Да се нове наде роде“, подржан је пројекат набавке ултразвучног апарата са три сонде за Дом здравља Пожаревац, чија укупна вредност износи 4 милиона динара. На тај начин НИС показује да је друштвено одговорна компанија и значајан партнер Граду Пожаревцу. Сарадња са њима је увек била на високом нивоу и у овом пројекту, али и у њиховој делатности која се одвија на територији нашег града. На овом примеру може се видети како смо побољшали саме услове у школи, али и остварили уштеду у потрошњи електричне енергије. Са новим соларним лампама поред лепшег амбијента, побољшаће се и безбедност у самој школи и ово је добар показатељ шта можемо ван овог програма из сопствених средстава да радимо у другим школама, закључио је Павловић.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content