2021-03-12T13:45:59+01:00 13. марта, 2021. 12:08 |

У Петровцу: Изложба Божи у част

Поводом сто година од рођења Божидара Боже Веселиновића, уметника илустратора из Петровца на Млави, у Галерији Завичајног музеја овог града уприличена је изложба његових дела. Изложбена поставка Божи у част део је манифестације „Стрип 9. трип“ и састоји се од илустрација из легата Веселиновића који се чува у ликовној збирци Музеја.

Педесет оригиналних цртежа, после Божине смрти, петровачком Музеју поклонила је супруга Радмила. Реч је о илустрацијама које је Веселиновић радио током седамдесетих година прошлог века када је био на врхунцу свог уметничког стваралаштва.

Легат је интегрално представљен петровачкој поблици 2007. године, а захваљујући међумузејској сарадњи, избор из легата имали су прилике да виде и посетиоци у Горњем Милановцу, Јагодини и Мајданпеку. У Музеју у Петровцу, Веселиновић је представљен не само као цртач и илустратор већ и као сликар и архитекта. Експонати из легата могу се сврстати у два циклуса: битке, војни походи и народна ношња кроз векове и Политикини забавници.

Из збирке Веселиновићевог легата јавности је на овогодишњој изложби представљено 25 илустрација. Иначе, април је у Завичајном музеју у Петровцу сада већ традиционално посвећен Божи Веселиновићу јер се од 2014. године, када је покренута манифестација „Стрип 9. tрип“ сваке године у његову част организују пригодне изложбе, промоције или трибине и радионице са најмлађом публиком у циљу да се стрип, као девета уметност, приближи најширој публици.

Изложбу која се може разгледати до 13. маја, прошлог четвртка, 11. априла отвориле су директорка петровачког Музеја Жаклина Перић и етнолог-антрополог Теодора Обрадовић.

 

 

Фото: Завичајни музеј Петровац на Млави