Свечаности отварања присуствовао и министар рударства и енергетике Александар Антић

Капацитетпроизводње је 40.000 тона, за почетак фабрика упошљава 32 радникаса тенденцијом повећања производње и броја радника

 

Фото: Сајт Општине Петровац на Млави

У Петровцу је и званично почела са радом  фабрика „Еko steр pellet“ у којој су за почетак посао нашла 32 радника. Свечаности отварања присуствовали су министар рударства и енергетике Александар Антић, представници НС Србије и Привредне коморе Србије, Ђовани Потели, испред пословног партнера, компаније „Назарено“, комплетно општинско руководство Петровца на челу са председником, председници општина Жабари, Жагубица, Мало Црниће и Бољевац, бројни гости. Фабрику су пресецањем врпце отворили мнистар Александар Антић и председник Општине Петровац на Млави Душко Нединић.

-Ово је велики и важан дан ѕа све нас и мене лично. Данас испуњавамо оно ѕбог чега смо већина мојих сарадника и ја одлучили да више да се политички ангажујемо, а то је подизање квалитета живота у овој опшрини…Када смо започели ову причу 2016.године рекли смо да ћемо марљиво и савесно радити, учинити све да докажемо да је Општина Петровац на Млави добро место за инвеститоре, и да желимо да зауставимо одлазак људи из ових крајева…Петровац на Млави је добио савремену фабрику и доброг инвеститора… Ову прилику користим да се захвалим Влади и председнику Србије Александу Вучићу, без чије помоћи читав Браничевски округ и Општина Петровац на Млави не би били оно што данас јесу. Успели смо да урадимо пут Петровац – Пожаревац, следеће године ћемо завршити  пут Петровац – Крепољин, створићемо све предуслове да инвеститори, било домаћи или страни, схвате да је Петровац право место за улагање и  живот, рекао је на отварању Душко Нединић.

 

 МИНИСТАР ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА АЛЕКСАНДАР АНТИЋ

                                           Биомаса је наше благо

Отварање једног оваквог објекта од великог је значаја за заштиту животне средине и развој енергије. Захваљујући „Eko step pelletu” по речима министра Антића, препознат је значај једног оваквог појекта не само за локалну средину већ и за јачање еколошке свести и енергетског система читаве Србије.

– Важно је да имамо што више оваких пројеката, да користимо оно што имамо… Србија чини максимум напора да повећа еколошку свест и учешће обновљивих извора у укупној потрошњи енергије. Имамо врло амбициозни циљ – да достигнемо  27 одсто у укупној потрошњи енергената из обновљивих извора енергије до 2020. Био маса је наше благо, хвала људима који су то препознали овим пројектом. Чинимо велике кораке да топлане широм Србије пређу на био масу, промовишемо пелет као сјајан енергент и позивам људе који нису у систему даљинског грејања, који користе угаљ и фосилна горива, да пређу на пелет. То је дугорочно важно за све нас и генерације које долазе, истакао је Антић и додао  да је циљ да производњу и потрошњу са садашњих 250.000 тона, подигнемо на 500.000 и тако у индивидуланим домаћинствима смањимо потрошњу угља за око 35 одсто, што је са еколошког становишта врло значајно.

Директорка фабрике Светлана Божиновић подсетила је да је у овај посао уложено скоро три милиона евра и да је даља  намером да се отварају нови погони и нова радна места.

-Учинићемо све да се ова општина развија. Хвала председнику Нединићу на великој подршци, отворио нам је своја врата, пружио подршку са свим својим службама, и оператива читавог региона се укључила у све ово, фабрика је отворена захваљујући извођачима и радној снази овог краја. Успели смо да направимо добар производ од 100 посто најквалитетније букве…. Наш пелет има добру горивну моћ, радићемо на квалитету и даље, јер нам је циљ да имамо најбољи производ., истакла је директорка и подсетила да је капацитет производње 40.000 тона уз могућност  њеног повећања.. – Инвестираћемо и даље искључиво домаћи, српски капитал, а све ово је постигнуто захваљујући програму за који се залаже и Влада Србије, истакла је Божиновић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content