Комадом „Бајка о позоришту“ који су извели чланови Позоришта „Раша Плаовић“ из Уба, синоћ је у Петровцу на Млави почео 12. Фестивал глумачких остварења “Гулини дани”. Жири је  за глумца вечери прогласио Воју Раонића.

Вечерас наступа Позориште „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац представом  „Ожалошћена породица“ а сутра увече Градско позориште Јагодина „Скапеновим подвалама“.  У суботу ће се петровачкој публици представити глумци Ју Центра за културу „Војислав Булатовић Струњо“ Бијело Поље комадом „Власт и њена опозиција“, а сутрадан је на програму„Предворје“  Аматерског позоришта Бајина Башта.  У понедељак ће се пред суграђанима наћи глумци  Позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“ Петровац на Млави сада већ популарном комедијом „Позови ме ради прељубе“ а последње у такмичарском делу је  Аматерско позориште „Јанко Веселиновић“ Богатић представом  „ПР или потпуно расуло“. У  среду 20. априла наког уручења награда Градско позориште Бечеј и Позориште младих Нови Сад у част најбољих извешће перставу  „39 степеника“.

Драгољуб Милосављевић Гула рођен је у Петровцу на Млави 1923. године где је завршио  основну  а потом наставио да похађа Занатско-трговачку школу паралелно радећи код оца у кројачкој радионици. За време школовања учествовао је на рецитаторским приредбама, бавио се поетским стваралаштвом и играо у позоришним представама.  Као петнаестогодишњак почиње да се бави глумом у једној позоришној дружини док 1951. године завршава  Државну позоришну школу у Новом Саду наког чега  постаје стални члан Српског народног позоришта из Новог Сада. Прву филмску улогу остварио је остварењу Жоржа Скригина  „Госпођа министарка“.  Током 1969.године постаје члан  Југословенског драмског позоришта у Београду чији је члан до одласка у пензију која не прекида његову глумачку каријеру.

Преминуо је 2005. године остављајући за собом небројено изузетних  позоришних, филмских и телевизијских глумачких креација а родни град му се одужује  Фестивалом глумачких остварења “Гулини дани”.

Ове године Фестивал “Гулини дани” посвећен је недавно преминулом Мирославу Мићи Живадиновићу, глумцу и управнику петровачког позоришта, који је више од 40 година био активан у свету ове сценске уметности чиме је допринео да тетатар градића на Млави  постане једно од водећих аматерских позоришта у земљи.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content