Свечаном академијом у Дому културе, документарном изложбом Завичајног музеја и монодрамом „Милош Велики – Књаз српски“ са Александром Дуњићем, а по тексту Милована Витезовића и у режији Милана Руса, у Петровцу је обележена 110. годишњица од оснивања Кола српских сестара. Поред представника Општине и  хуманитарних организација, свечаној академији присуствовале су чланице кола из Петровца, Пожаревца, Смедерева и Милошевца. У програму је наступио и Дечји хор „Свети Лука“ при Цркви Вазнесења Господњег.

      Пододбор Кола српских сестара у Петровцу основан је 1914. године, уочи Првог светског рата. Први писани траг о Колу појавио се управо те 1914. и у документима се касније  та година означава као прва година рада. Све до Другог светског рата у Петровцу су, поред Кола српских сестара као женске хуманитарне организације радиле још и организације: Друштво српкиња „Књегиња Зорка“ и Подружница у оквиру Женског друштва у Београду.

     Петровац је у то време био град са великим бројем трговачких радњи тако да је највећи део добровољних прилога  стизао од трговаца. Коло су такође помагали и грађани, било у новцу било учешћем на хуманитарним забавама. Познато је да су на тим забавама учествовали Оркестар Жике Миљковића, Певачко друштво „Зора“ којим је руководио учитељ Лука Поповић, учитељи са ученицима, Петровачко позориште са редитељем Живком Ђорићем, Рајком Селинкићем, Натом Милосављевић које је бесплатно за извођаче радила костиме…Свако је на свој начин доприносио хуманитарном и просветитељском раду Кола српских сестара.

Share.
Leave A Reply

Skip to content