Проблем смештаја деце у вртиће и исхрана у ђачким кухињама били су велики проблеми све до 1968. године када је донет Закон о убирању средстава из личних доходака чија стопа доприноса у пожаревачкој општини износи 1,1 одсто. Колико се променила ситуација са доношењем овог Закона и шта је предвиђено Средњорочним планом развоја у овој области,  разговарали смо са председницом Управног одбора Фонда дечје заштите Општине Пожаревац Душанком Новаковић.

     – Фонд је до сада у великој мери утицао на оснивање ђачких кухиња при свим основним школама и учествовао у партиципирању бесплатне исхране и продуженог боравка малишана. Такође је инвестирано 250 милиона динара у изградњу новог дечјег вртића за око 130 деце. Фонд је учестовао и у адаптирање постојећих дечјих установа, а уложио је и 200 милиона у изградњу дечјег вртића у Костолцу…Такође, сваке године велики број сиромашне деце шаље се у летовалишта у Кучајни и Сутивану. Ове године Фонд је финансирао и боравак око 400 малишана у летовалиштима Бугарске, истиче Новаковић.

      Новим Средњорочним програмом предвођене су нове инвестиције међу којима централно место заузима изградња централне ђачке кухиње у Пожаревцу.

       -Из централне кухиње храна би се разносила по свим школама. Чињеница је да се неке школе противе овој идеји из неких својих интереса. Међутим, готово је сигурно да ћемо градити ову кухињу. Средњорочним програмом предвиђамо и изградњу Дечјег рекреационог центра на Тулби са базеном и малом прихватном кухињом. Средства су за све инвестиције обезбеђена, чека се на усвајање и евентуалну допуну програма. Са изградњом централне ђачке кухиње решићемо све проблеме које имамо са исхраном основаца и средњошколаца и са продуженим боравком деце, уз минимални утрошак средстава, истакла је Душанка Новаковић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content