2017-07-02T21:23:51+02:00 2. јула, 2017. 21:23 |

У плану изградња Дневног центра за одрасле

DSC_0088

У центру Пожаревца организована је продајна изложба радова корисника Центра за дневни боравак деце са посебним потребама, а у оквиру пројекта „Програм подршке одраслим особама са инвалидитетом – до успостављања услуге дневног боравка“. Пројекат реализује Удружење за неговање здравих стилова живота „Веритас“ у партнерству са Центром за социјални рад, а уз финансијску подршку Града Пожаревца.

           Циљ овог програма је побољшање квалитета живота одраслих особа са инвалидитетом успостављањем и развојем активности дневних услуга у локалној заједници. То подразумева активно учешће корисник на градским јавним дешавањима, стварање услова за останак у породици и непосредном окружењу, оснаживање капацитета ОСИ, као и препознавање проблема и потенцијала одраслих особа са инвалидитетом од стране шире локалне заједнице…

           Јасмина Турудић, председница Удружења „Веритас“ у изјави за медије је истакла да је изложено више од сто ручно израђених предмета. То су искључиво радови корисника Центра за дневни боравак деце са посебним потребама, њихових родитеља и васпитача.

           -Продајна изложба између осталог, има за циљ прикупљање средстава за предстојећи одлазак корисника Центра на екскурзију до Вршца. Важно је споменути да је путем конкурса Града Пожаревца обезбеђен новац за превоз и храну. Надамо се да ће наше активности, пре свега скренути пажњу суграђана на потребу постојања Дневног боравка за одрасле са инвалидитетом. Очекујем да ће се у неком будућем периоду предузети конкретнији кораци ка реализацији ове услуге, као сталне, истакла је Турудић.

           Ово ће, иначе бити још један пројекат у низу који ће локална самоуправа финансирати путем конкурса за заштиту лица са инвалидитетом. По речима члана Већа задуженог за невладине организације Дејана Крстића, Град ће у наредних месец – два расписати јавну набавку за израду пројекта реконструкције, односно обнове простора, који би послужио за изградњу Дневног боравка за одрасле.

           -Очекујем да ћемо пројекат у рукама имати до краја године. Тада ћемо сагледати да ли кроз буџет Града или из средстава донација можемо обезбедити новац за реализацију овог пројекта у наредној грађевинској сезони. Очекујем да се у нови Дневни центар, одрасле особе са инвалидитетом уселе до краја 2018. године, најавио је  Крстић.

                                                                   М. П.