2020-06-11T19:42:13+02:00 11. јуна, 2020. 19:41 |

У плану спортска хала

ОСНОВНА ШКОЛА „СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ“ БРАДАРАЦ

Прошле и ове године из буџета Града Пожаревца за Основну школу „Свети владика Николај“ у Брадарцу издвојено jе готово осам милиона динара. У школи која има чак девет подручних одељења улагало се према потребама објеката, a највећа инвестиција је била реконструкција крова на згради матичне школе. За њу је потрошен 4, 1 милион динара. Урађена је и замена столарије на згради школе у Бубушинцу, замена котла за грејање у Барама, сређен је грејни систем у Брадарцу где је урађена и ограда, a набављен је и недостајући школски намештај, пећи на чврсто гориво, озвучење, санација тоалета у Кличевцу. Оно што је сада у жижи интересовања, јер недостаје пре свега ученицима је нова фискултурна сала у матичној школи. Израда пројекта је започета и њу финансира такође Град Пожаревац, у износу од скоро 500 хиљада динара. Дејан Животић, директор школе „Свети владика Николај“ о потреби за оваквим објектом је за „Реч народа“ изјавио:

-Изградња хале за физичко васопитање је једна од најважнијих капиталних инвестиција која ће бити реализована у наредном периоду у Основној школи „Свети владика Николај“ у Брадарцу. То је подједнако важно  за матичну школу, за сва подручна одељења и цео овај крај. Циљ нам је да то буде модерна и лепо опремљена фискултурна хала која ће служити не само ученицима него и мештанима како Брадарца тако и села у којима су подручна одељења за рекреативну активност.

О прикупљању средстава за ово не мало инвестиционо улагање, директор Животић каже: 

– Израду пројекта финансира Град Пожаревац из буџета и он је при крају.  Хала је планирана да се изгради у делу школског дворишта које је слободно и физички ће бити повезана са школом. Надамо се да ће се до краја 2020. године тај пројекат завршити и реализовати уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и друштвено одговорних фирми, пре свега „Електропривреде Србије“ која ће нам помоћи у реализацији. Премер и предрачун ових радова је негде око 70 милиона динара.

 ДЕСЕТ ШКОЛА У ЈЕДНОЈ 

ОШ „Свети владика Николај“ у Брадарцу је матична школа са још 9 подручних одељења. Највеће и најстарије је у Кличевцу са потпуном осморазредном наставом и својим називом „Војвода Миленко“, затим у Дрмну, Речици, Братинцу, Бубушинцу, Трњану, Барама, Касидолу и Берању. Има укупно 357 ученика распоређених у 31 одељењу. Организација наставе у таквој школи није нимало једноставна, каже директор Дејан Животић:

-Уопште није лако организовати наставу у таквим условима пошто је то један врло сложен процес, не само за раднике него и за ученике и ваннаставно особље. Водећи се искуством које сам стекао у току радног века, квалитетним наставним кадром и добрим, вредним и марљивим ученицима, немамо неких већих проблема у начину организације наставног плана и процеса. 

Средства за одржавање и улагање у објекте школа обезбеђујемо из разних фондова, пре свега уз подршку локалне самоуправе која увек помаже и улаже у изградњу, реконструкцију и санацију нових и постојећих зграда. Такође и редовно аплицирамо код Министарства просвете, правде и свим другим местима која имају доступна средства попут Амбасаде Јапана и помажу развој школа у овако малим срединама.

Сарадњом са мештанима и уклапању свих школа са заједницом, Дејан Животић је задовољан:

-Увек негујемо коректну сарадњу са мештанима са којима имамо добро разумевање  за њихове потребе и манифестације јер школа је јединствени светионик у оваквим местима. Овде људи могу да се окупљају, друже и сарађују на разним нивоима. Та сарадња нам је врло значајна и то се види из приложених резултата. Сваки пут када се обратимо мештанима и они препознају квалитетну иницијативу која је у интересу ученика, изађу нам у сусрет и подрже наше пројекте.

Деца Стига

Ученичка задруга „Деца Стига“ која има дугу традицију у школи „Свети владика Николај“ у Брадарцу се представила на Првом сајму задругарства у Пожаревцу радовима својих вредних и маштовитих ученика. Задругари ове школе су успели да своје производе, сапуне, подметаче, новогодишње украсе пласирају на сајму и новац који је прикупљен поклоњен је делом у хуманитарне сврхе, док је део остао за развој ученичке задруге. Министар просвете Младен Шарчевић приликом посете ОШ „Свети владика Николај“ у Брадарцу у новембру 2019. године похвалио је рад ученичке задруге „Деца Стига“. Представљене су му ђачке униформе и школски пројекат „Дигитално читање уџбеника“.

ПРОБНА МАТУРА

                                     Школа у Кличевцу

Од 17. марта рад у школама је прекинут због корона вируса и настава је почела да се изводи на други начин. На крају школске године, утисак је да иако је све било ново и за наставнике и ученике, резултат није изостао, потврђује директор Дејан Животић:

-Могу да се похвалим да су и наставници и ученици све заиста квалитетно изнели до самог краја. Школска година је на крају, имали смо онлајн пробни завршни, а затим и пробни завршни  испит у учионицама и надамо се добрим резултатима и на завршном испиту средином јуна. Иначе, школа је тужна када у њој нема ђака и то је највећи губитак целе ове ситуације. Међутим, здравље ученика и запослених је било на првом месту. Можда је настава мало изгубила на квалитету, али смо заштитили здравље и будућност деце.

Електронска настава на даљину није једина новина у наставном процесу у школи. Уџбеници су први пут ове године набављени преко електронских платформи.

Школа у мају није обележила свој Дан због ситуације са епидемијом. Сада се тим поводом снима филм о периоду између два Дана школе који ће бити представљен на сајту и фејсбук страници.