У порти манастира Сестрољин у Пољани, другог дана Ускрса, 6. маја биће уприличен деветнаести Међународни етно фестивал. Ова туристичко – културна манифестација организује се у духу народног стваралаштва, обичаја, културе и традиције, са намером да се српски обичаји не забораве. Организатори Фестивала су Туристичка организација Града Пожаревца, Црквена општина Пољана, КУД „Младост“ Пољана, Месна заједница Пољана, а покровитељ Град Пожаревац.

Директор Туристичке организације Града Пожаревца истиче да ће то бити прилика да се подсетимо старих заната, ручних радова, спремања традиционалних јела, народне ношње, одеће, обуће из прошлих времена.

-Ово је постала традиција Пољане и овог краја, која у основи има неговање исконских вредности. Учесници ће се надметати у фолклорним играма, у спремању традиционалних јела, фарбању јаја, избору за најлепше офарбано ускршње јаје, за најлепши штанд, најоригиналније јело и куцању фарбаним ускршњим јајима. У поподневним сатима биће упричичен културно – уметнички програм и ватромет, казао је Балдић.

Протојереј Радослав Вукосављевић је изразио наду да ће и ове године светковина окупити велики број људи, чиме ће се како је рекао, крунисати труд и рад организатора и учесника Фестивала.

-Сестрољин је постао синоним за окупљање фолклора и радост деце која својим присуством украшавају нашу порту, рекао је протојереј Вукосављевић.

Председници КУД-а „Младост“ из Пољане Јовица Живковић и Етно секције Синиша Савић најавили су учешће културно – уметничких друштава: „Zestrea Guguаlion“ из Румуније, „Радомир Поповић“ из Косовске Каменице, „Полет“ из Кладова, „Буклија“ из Трупала, „Жупа“ из Александровца и „Јован Дучић“ из Нове Гајдобре. Такође, своје умеће представиће и петнаестак удружења жена из Рековца, Соко Бање, Читлука, Рибарске Бање, Живице, Пожаревца, Батуше, Осипаонице, Лугавчине, Сараораца, Мале Крсне…

Председник Савета месне заједнице Пољана Зоран Недељковић је упутио позив свима који имају жељу, да 6. маја посете Сестрољин, у нади да ће се лепо дружити.

                                                                                                Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content