У Пољани, селу надомак Пожаревца, 18. августа, деветнаесту годину заредом, отворени су Сестрољински дани Преображења. Ову културно – духовну светковину, по традицији, организовали су Црквена општина Пољана, Месна заједница Пољана, КУД „Младост“, Етно секција „Пољана“, Центар за културу и Туристичка организација града Пожаревца, а под покровитељством града Пожаревца.

Сестрољински дани Преображења који трају 18. и 19. августа осмишљени су и организовани са циљем да се сачува изворно народно стваралаштво и бројним духовним садржајем, на светом месту, православље уздигне на још виши ниво и сачува српска традиција саборовања.

Веома садржајан сценски програм подржао је велики број посетилаца, међу којима су били градоначелник Пожаревца Саша Павловић, заменик градоначелника Славиша Алексић, председник Скупштине града Предраг Мијатовић, начелник Градске управе Лазар Станојевић, члан Граdског већа Иван Пантић…

Церемонијал свечаног отварања започет је химном „Боже правде“ оркестра Лазара Стојиљковића из Грделице, Сестрољинском здравицом коју је казивао народни појац Милија Радивојевић Баја и наступом најмлађих чланова фолклорне секције КУД-а „Младост“ Пољана.

                    Предраг Мијатовић

Деветнаесте Сестрољинске дане Преображења отворио је председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић, истакавши да је велико задовољство и радост што су се поново окупили у порти манастира Сестрољин уочи великог празника, Преображења Господњег.

-Прошле године  нисмо се окупили овим поводом у  порти манастира Сестрољин, у овом броју. Читава 2020, па и ова 2021. година обележене су одрицањима, ограничењима и опрезом услед пандемије вируса ковид 19. То можемо разумети само као средство и као поруку која нам се шаље, као људском роду. Порука, која нас подсећа да нисмо свемогући, јачи од Бога и природе и имуни на болести и поред великог напретка медицине. Ако смо нешто научили, то је да смо сви на овој планети повезани, нарочито када наступе тешка времена. Били богати или сиромашни, живели овде или тамо, веровали у Бога или сумњали у постојање свевишњег, сви ми зависимо од свог ближњег. Сва та поука нас учи да ово страдање које је, надам се, већим делом иза нас, има смисла само ако се и сами преобразимо, рекао је Мијатовић.

У име домаћина окупљенима се обратио протојереј ставрофор Радослав Вукосављевић.

Првог дана програма наступио је КУД „Младост“ из Пољане, као  и културно – уметничка друштва из Живице и Дрмна. Посетиоци су имали могућност да погледају и изложбу слика учесника колоније удружења „Мир-Мар“ из Пожаревца. Организатор се такође потрудио да посетиоцима обезбеди уживање уз мини концерт оркестра трубача Лазара Стојиљковића из Грделице.

Опширније о овом догађају читајте у недељнику „Реч народа“ у уторак, 24. августа

 

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content