Главни дан Смотре је у суботу, 1. јуна, почиње продајном изложбом Хомољског сира и меда, а завршава се концертом Џенана Лончаревића

Програм овогодишњих 52. „Хомољских мотива“, једне од најстаријих манифестација народног стваралаштва и обичаја у Браничевском округу и свакако најстарије смотре у Општини Кучево, отпочео је синоћ, 27. маја отварањем изложбе фотографија „Културно наслеђе кроз мој објектив“, а наставља се 28. маја: радионицом за израду и свирање на бушену, промоцијом књиге „Национални идентитет и традиција Влаха Североисточне Србије“ и позоришном представом „Прах“ од 20 сати.

У среду, 29. маја на програму су промоција књиге „Кад бих могао време да зауставим“ и концерт Фирул оркестра.

Још једна радионица замишљена је у оквиру овогодишњих „Хомољских мотива“, реч је о радионици на којој ће бити приказана вештина свирања на листу. Планирана је за четвртак, 30. мај. Истога дана, у вечерњим сатима у породичној кући Анђелковића биће отворена изложба ликовних радова „Православље у срцу“ и премијерно приказан филм „Краку Лу Јордан“. Концерт „Тестамент бенд“-а је такође 30. маја на летњој позорници, испред зграде Поште у Кучеву.

У петак, последњег дана маја, програм Смотре започеће чланови КУД-ова народним играма Звижда и Хомоља, а од 19 сати је промоција издања Музиколошког института САНУ на тему: Косово и Метохија – музичка слика мултикултуралности 50-их и 60-их година 20. века. „Јоргованска ноћ“, полуфинале избора за Мис Србије је исте вечери са почетком од 21:30 часова.

Главни дан манифестације, суботу, 1. јун обележиће: Продајна изложба Хомољског сира и меда, Базар старих заната, „Златне руке“, испирање злата, Изложба „Сеоска дворишта“, концерт дечјег стваралаштва.

Дефиле учесника улицама Кучева, који посетиоци не пропуштају да испрате, почеће у 15 сати, а од 16 часова обратиће се врховни пастир Смотре. Следе свечано отварање манифестације, представљање Мис Јоргована и победника у акцији избора најлепших дворишта и тераса и концерти народних уметника и звезде естраде Џенана Лончаревића.

Share.

Comments are closed.

Skip to content