Са  пролећeм, све је више риболоваца на води. Управо због тога, одлучих се да обиђем „наша“ риболовна места и покушам да сазнао које је најловније.

На Великој Морави има неколико риболаваца и кажу да углавном ради скобаљ и понеки клен код Љубичевског моста. На Млави (средњи ток) се пецају скобаљ, мрена и клен. Дунавац код Kостолца многи хвале добрим уловом деверике. На Топлој и Хладној Млави (паралелни токови Млаве), лови се скобаљ, клен, бандар, бела риба (деверика, црвенперка), караш. За Сребрно језеро сам чуо приче о великим сомовима на средини језера. На Дунаву ретко ко пеца са обале, тамо се углавном користе чамци.

По свему судећи, најловнија је Топла Млава. Тамо сам затекао Златка Kлимовића, баш када је прихватао шарана у мередов.

Почетак пролећа је сезона када фауна дна и водено биље нису још присутни у довољној количини, тако да риба активно тражи храну и узима мамак без опреза,

– Иако је ово доба године погодно за риболов, не значи да треба занемарити неке детаље, додао је Климовић, и наставио: – Важна ствар, на коју увек обраћам пажњу, јесте, када пецам близу обале и поставим монтаже са мамцима и прихраним место, обавезно будем потпуно тих. Шаран је опрезна риба, поготово ако је већ био упецан, али и поједине рибе које су у групи су врло плашљиве. То значи да ако вас један шаран види или чује, може да уплаши целу групу која ће највероватније да побегне. То су неке основне ствари.

– Kада пецате близу обале, да шаран не би телом додиривао струну, потопите је помоћу олова (back lead) тако да струна лежи на дну испод штапа и то све до монтаже. Ако није могуће због разних подводних препрека, пробајте макар колико – толико да је олабавите. На тај начин, када се шаран креће, теже ће да детектује најлон који може такође да га уплаши ако је затегнут. Неколико пута се десило да ми штап искочи из држача, само зато што нисам довољно отпустио кочницу на машиници. Треба обратити пажњу да после сваког забачаја и постављања штапа на држач, прстима повучете струну, да осетите да ли сте довољно отпустили кочницу. Ако то заборавите, будите сигурни да ће вас шаран подсети, али – биће касно.., прича Климовић.

Направио је кугле од хране за примамљивање у које је додао кувано жито. Прихрана ситне гранулације омогућава стварање финог тепиха на дну, а жито шарани обожавају, али не могу од њега да се засите пошто тај мали мамак има малу хранљивост. Таква прихрана је идеална када нема пуно ситне рибе.

Мамац је био три зрна куваног кукуруза на длаци. Одлучио се за њега јер је прошле године, у ово време, са таквом јефтином прихраном и мамком лепо прошао. Тада је преварио пет лепих шарана од 4 – 5 до 7 килограма, и једног „чистог“ голаћа од 10 килограма. Како напомиње, кукуруз и нокла су одувек били атрактивни мамци за шарана, само је ствар искуства и процене када који употребити и на којој води.

Међутим, проблем са поменутом прихраном је то што привлачи разне беле рибе и, уколико стигну у већем броју на место, могу онемогућити пецање шарана…

Тог дана је Климовић по први пут изашао на обалу Топле Млаве да опроба срећу на месту на којем је претходно вече избацио око двадесетак крупних кугли напуњених житом.

– Штап сам поставио са десне стране, низводно од мене, малтене на два метра од обале, где је дубина око један метар. После тога забацим неколико кугли прихране са житом и седнем иза штапа. Гледам у сат, већ два сата како пецам и није ни пипнуло. Решим ипак да останем још мало. Била је то добра одлука. Након пет минута, монтажа је кренула. Зграбим штап и врло брзо схватим да држим нешто снажно на крају струне. Дрилови су били јаки и дуго нисам успео рибу да дигнем на површину. Вукла је на све стране, низводно, право, лево, десно и правила је веће кругове. Борила се и није се лако предавала. Прошло је неколико минута и риба уморена (као и ја) улази у мередов. Нисам био изненађен када сам видео да је реч о љускавом шарану, прича овај страствени пецарош.

Иначе, ти „дивљаци“ су јако борбене рибе. Иако није капиталне величине, био је снажан, посебно када је вукао низводно. Тежак је 4 килограма и 250 грама, солидан шаран и прави торпедо. После фотографије са овогодишњим првенцом, наш саговорник је рибу вратио у воду.

Мирослав Бундало

Share.

Comments are closed.

Skip to content