У организацији Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца у основним школама „Свети владика Николај“ у Брадарцу, „Свети Сава“ у Пожаревцу и „Јован Цвијић“ у Костолцу, одржана су интерактивна предавања о безбедности у саобраћају.  На предавањима којима је обухваћено 350 ученика нижих разреда представљено им је шта је неопходно да знају и како да се понашају у саобраћају, како би били безбедни учесници у свакодневним ситуацијама у саобраћају, пре свега на путу од куће до школе.

Према речима члана Градског већа др Горана Несторовића деца представљају најугроженију категорију учесника у саобраћају и њихова безбедност у великој мери зависи од нивоа саобраћајног образовања који поседују.

-Путем виртуелно – демонстративне – монтажне радионице, односно полигона деца уче о правилном и безбедном понашању у саобраћају. Дакле, циљ је да се кроз организовање интерактивних обука, а на основу конкретних примера, деца науче правилном и безбедном понашању у саобраћају. Изабрали смо три школе на територији града Пожаревца које се налазе у рејонима са најфреквентнијим саобраћајем и где су деца највише изложена опасностима од саобраћајних незгода. Са овом опремом и уз помоћ едукованих наставника обићићемо све школе, како би наши најмлађи ученици стекли неопходна знања о безбедном учешћу у саобраћају, рекао је Несторовић.

Директор ОШ „Свети владика Николај“ Михајло Тошић наглашава да су интерактивној обуци поред ученика првог и другог разреда присуствовали и њихови старији другари који су исказали интересовање.

-Велики одзив деце је од изузетног значаја због положаја на којима се налазе сва наша подручна одељења. Ми смо јако разуђена школа, покривамо 11 насеља, у кругу од седамдесетак километара и нама су веома битна предавања оваквог типа, казао је Тошић.

Од едукатора Срђана Вуковића сазнајемо да су деца путем интерактивног предавања била у прилици да чују која су места најбезбедија за игру, куда пешаци смеју да се крећу, како се обилазе препреке на тротоару, на којим местима пешаци смеју да пређу улицу, како се прелази улица на „зебри“, када пешаци смеју да пређу улицу и како се прелази семафоризована раскрсница.

                                                                                                                                                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content