2018-02-14T12:19:48+01:00 14. фебруара, 2018. 12:19 |

У пожаревачким вртићима 108 малишана без ММР вакцине

Београдски вртићу су у току проткле недеље почели са строжијом применом  одредбе да само деца вакцинисана ММР вакцином могу похађати вртић. Наиме, Министарство здравља наложило је да родитељи  вртићима морају да донесу вакцинални картон, односно потврду да је дете примило ММР вакцину како би се спречило ширење малих богиња. Ово се већ спроводи у новосадским и нишким вртићима у којима могу боравити само вакцинисана деца односно она код које је вакцинација одложена из здравствених разлога, а имају потврду за то. Директорка пожаревачке ПУ „Љубица Вребалов“ Марија Бајић каже да су у Пожаревцу одржани састанци са представницима Завода за јавно здравље, Дечјег одељења Дома здравља и Болнице на којима су усаглашени подаци о вакцинацији.  

-У самом установи обрађен је вакцинални статус деце и тренутно ММР вакцину није примило 108 малишана који су углавном 2016. годиште те вакцину нису још увек примили углавном из здравствених разлога, рекла нам је прошле недеље  Бајић и додаје да васпитачи још увек не враћају децу која нису вакцинисана али да ће , уколико се на територији Браничевског округа појаве морбиле и ова мера бити уведена. Тренутно родитељима је у Предшколској установи подељена анкета на тему вакцинације  са питањима: Да ли имате дилему о примени вакцине против морбила, ако имате која је? Да ли имате довољно сазнања о значају вакцинације против морбила? Да ли сте упознати са последицама невакцинисања? Да ли сте заинтересовани да присуствујете предавању о морбилама у организацији наше установе и које би предаваче волели да чујете?

Богиње најопасније за малу децу

Мале богиње највећу опасност представљају ѕа невакцинисану децу, ѕбог ниѕа могућих компликација. Свака 1000. особа заражена овим вирусом добије запаљење мозга, свако 20. дете добије запаљење плућа а један од 5.000 случајева заврши као биљкаили изгуби живот од компликација које се манифестују тек након више година, речи су епидемиолога Зорана Радовановића.  

Након анкетирања Установа ће у сарадњи са стручњацима организовати предавање како би родитељу у што већем броју вакцинацијом заштитили своју децу. Да подсетимо за родитеље или старатеље који не буду вакцинисали децу предвиђене су новчане казне до 150 хиљада динара.

                                                                                                                         Т.Р.С.