2020-04-13T13:31:22+02:00 13. априла, 2020. 13:07 |

У пожаревачкој Болници: Тестирано 40 здравствених радника. Позитиван један медицински техничар

Од четрдесет тестираних здравствених радника Опште болнице Пожаревац, вирус ковид 19 потврђен је код једног медицинског техничара, док је њих 39 негативно. Иначе, међу тестиранима је осам лекара и 32 медицинска радника, како се наводи у саопштењу Опште болнице Пожаревац.

– Сви наши запослени код којих није утврђено присуство вируса, у складу са својим распоредом, постепено се враћају на радне задатке, док ће инфицирани колега, који се добро осећа, бити упућен у једну од привремених болница за смештај пацијената са лакшом клиничком сликом, истиче директор пожаревачке Болнице др Данко Николић у саопштењу, и наставља:

– Морамо да нагласимо да је колега четири недеље провео у самоизолацији, те да није имао никакав контакт са оболелом пацијенткињом која је у међувремену преминула, а због чега су и остале колеге тестиране и биле у самоизолацији. Зато можемо претпоставити да се није заразио у болници. Тако велики број здравствених радника негативних на вирус за нас је потврда да смо  поступали у складу са препорученим мерама Министарства здравља и Владе Србије, које смо од првог дана доследно примењивали,  те да није било пропуста у заштити наших запослених и пацијената.

– Како су се претходних дана у јавности шириле дезинформације у вези са Општом болницом Пожаревац, дужни смо да грађанима кажемо да наша установа има довољно заштитних средстава и опреме – маски, рукавица, визира, наочара, заштитних одела, дезинфицијената. Сви здравствени радници, као и запослени у немедицинским службама, у обавези су да редовно користе неопходну заштитну опрему, што и чине, а појачана заштита уведена је за све који раде са оболелима и лицима за које се сумња да су инфицирана.

– Грађани морају да знају да сви запослени, нарочито лекари и медицинско особље, свакодневно улажу велике напоре у збрињавању свих пацијената, несебично и храбро се излажући опасности. У ситуацији када епидемија узима маха, није нимало лако на првој борбеној линији, где и најмања грешка може бити кобна, зато молимо за разумевање и подршку.

– Молимо све медије, који уз медицинске раднике такође носе терет одговорности према грађанима, да у овој ванредној и тешкој ситуацији извештавају професионално и етички. Свесни смо да међу вама има одговорних у моралном и професионалном смислу, али, нажалост, и оних који на штету ваше професије, али пре свега грађана Пожаревца и околине, шире дезинформације. Ово није време за сензационализам, свака непроверена и лажна вест уноси додатну панику у јавности, што је, подсећамо, кривично дело. Позивамо вас да јавност информишете искључиво на основу проверених информација из валидних и надлежних извора, наводи др Николић.