Од четрдесет тестираних здравствених радника Опште болнице Пожаревац, вирус ковид 19 потврђен је код једног медицинског техничара, док је њих 39 негативно. Иначе, међу тестиранима је осам лекара и 32 медицинска радника, како се наводи у саопштењу Опште болнице Пожаревац.

– Сви наши запослени код којих није утврђено присуство вируса, у складу са својим распоредом, постепено се враћају на радне задатке, док ће инфицирани колега, који се добро осећа, бити упућен у једну од привремених болница за смештај пацијената са лакшом клиничком сликом, истиче директор пожаревачке Болнице др Данко Николић у саопштењу, и наставља:

– Морамо да нагласимо да је колега четири недеље провео у самоизолацији, те да није имао никакав контакт са оболелом пацијенткињом која је у међувремену преминула, а због чега су и остале колеге тестиране и биле у самоизолацији. Зато можемо претпоставити да се није заразио у болници. Тако велики број здравствених радника негативних на вирус за нас је потврда да смо  поступали у складу са препорученим мерама Министарства здравља и Владе Србије, које смо од првог дана доследно примењивали,  те да није било пропуста у заштити наших запослених и пацијената.

– Како су се претходних дана у јавности шириле дезинформације у вези са Општом болницом Пожаревац, дужни смо да грађанима кажемо да наша установа има довољно заштитних средстава и опреме – маски, рукавица, визира, наочара, заштитних одела, дезинфицијената. Сви здравствени радници, као и запослени у немедицинским службама, у обавези су да редовно користе неопходну заштитну опрему, што и чине, а појачана заштита уведена је за све који раде са оболелима и лицима за које се сумња да су инфицирана.

– Грађани морају да знају да сви запослени, нарочито лекари и медицинско особље, свакодневно улажу велике напоре у збрињавању свих пацијената, несебично и храбро се излажући опасности. У ситуацији када епидемија узима маха, није нимало лако на првој борбеној линији, где и најмања грешка може бити кобна, зато молимо за разумевање и подршку.

– Молимо све медије, који уз медицинске раднике такође носе терет одговорности према грађанима, да у овој ванредној и тешкој ситуацији извештавају професионално и етички. Свесни смо да међу вама има одговорних у моралном и професионалном смислу, али, нажалост, и оних који на штету ваше професије, али пре свега грађана Пожаревца и околине, шире дезинформације. Ово није време за сензационализам, свака непроверена и лажна вест уноси додатну панику у јавности, што је, подсећамо, кривично дело. Позивамо вас да јавност информишете искључиво на основу проверених информација из валидних и надлежних извора, наводи др Николић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content