2019-04-01T00:19:16+02:00 1. априла, 2019. 00:18 |

У ПОЖАРЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ: Трибина „Значај трансплантације и донирања органа”

Након Јагодине, Краљева, Лознице, Ниша и Бора, у четвртак 4. априла  у Пожаревцу ће бити приређена јавна трибину под називом „Значај трансплантације и донирања органа”. Организатор овог значајног скупа је Удружење „Заједно за нови живот”, чији председник Младен Тодић, Пожаревљанин – и сам трансплантирани пацијент за наш недељник каже:

– Ове трибине имају за циљ да подигну свест становништва на тему трансплантације и донирања органа, али и да отклоне страхове и предрасуде које прате ову тему. Због тога су пацијенти у директном контакту са грађанима одлучили да пренесу своја искуства. То је прилика да говоримо о свом животу пре и после трансплантације, одговарамо на питања грађана, док нам у томе свесрдно помажу лекари из тимова за трансплантацију који учествују, те из медицинског и људског угла говоре о овој теми. Пацијентима је од великог значаја да их чује што више људи, да из њиховог искуства  и онога што су прошли и пролазе, схвате колико је значајна трансплантација, каже Тодић.

Удружење трансплантираних и пацијената којима је потребна трансплантација органа „Заједно за нови живот” основано је 2017. године као логичан след размене искустава, недоумица и различитих ставова трансплантираних пацијената са циљем  међусобне подршке и помоћи у медицинском и правно-административном смислу као и повратку у друштвени живот.

-Ми у оквиру Удружења пре свега радимо на промоцији трансплантације и донорства, подизању свести и рушењу табуа, а  ове трибине су један од начина деловања Удружења у том правцу, објашњава Младен Тодић.Зато би волели да и у Пожаревцу присуствује што већи број грађана и у непосредном контакту разговарамо о овој више него хуманој теми.

Уз трансплантиране,  овом приликом говориће и пацијенти који су на листама чекања за трансплантацију али и др Наташа Петровић, начелница анестезије и реанимације Ургентног центра, члан тима за трансплантацију јетре, др Бранислав Олуић, трансплантациони хирург Ургентног Центра, члан тима за трансплантацију јетре, др Весна Ракоњац, директорка Управе за биомедицину Министарства здравља и др Данко Николић, директор Опште болнице Пожаревац.

Трибина „Значај трансплантације и донирања органа” одржаће се у холу нове зграде Опште болнице Пожаревац – Одељење Ургентне службе у 13,00 часова.

В.Винкић