2018-01-23T19:22:46+01:00 23. јануара, 2018. 19:22 |

У Пожаревачкој гимназији: Дух македонске поезије

На иницијативу секције Креативног писања коју води професорка Биљана Миловановић Живак и подршку директорке школе Данијеле Жуковски, у Пожаревачкој гимназији приређен је Књижевни матине чији је гост био Никола Маџиров, један од водећих песника са простора некадашње Југославије. Имајући у виду да су ученици већ имали прилику да се упознају са његовим стваралаштвом, сам догађај одисао је присном атмосфером и великим интересовањем, посебно имајући у виду чињеницу да се Маџиров последњих година бави искључиво поезијом путујући и стварајући по целом свету.

 Рођен у македонском граду Струмици, после Економског факултета, посветио се књижевности, док је прву зборку песама „Закључани у граду“ објавио 1999. Маџирова дела преведена су на више од двадесет језика, најзначајна збирка  је „Премештен камен“ из 2007. док је прошле године проглашен песником од националног значаја Републике Македоније.

Гост је надахнуто одговарао на питања Биљане Миловановић Живак, која је водила интервју, читајући песме преведене на српски језик и објављене у последњем броју „Браничева“. Разговарало се о преводилаштву, стварању, детињству, разлозима због којих се пише, градовима у којима је песник живео (међу којима Берлин и Сан Франциско), а у неколико наврата успео је и да насмеје публику духовитим опаскама. Никола Маџиров је препоручио  публици и неколико наслова који се налазе на његовој листи омиљених књига, а радо је одговарао и на питања ученика. На крају, публика је имала прилике да одслуша одломак из модерне опере „Орфеј и Еуридика“ која је компонована по Маџировој песми „Кад неко одлази све што је створено враћа се“.

В.Винкић