DSC_0006                            Завршна конференција Пројекта „Млади и корупција“ планирана 19. априла у Великој Плани – Биће проглашени најбољи учесници конкурса у литерарном, ликовном и мултимедијалном стваралаштву –    

       

Пожаревачка гимназија заједно са средњим школама из Кучева, Великог Градишта, као и са образовним установама из Подунавског, Поморавског и Шумадијског округа, део је пројекта „Млади против корупције“, кога реализује Удружење „Свет речи“ и Гимназија из Велике Плане, под покровитељством Aмеричке амбасаде. У оквиру Пројектау свечаној сали Пожаревачке гимназије организована је истоимена трибина, на којој су о проблематици младих у свету корупције говорили директорка Гимназије Данијела Жуковски, педагошкиња у Пожаревачкој гимназији Живкица Ђорђевић, председница Удружења „Свет речи“ Јелена Златкова, као и професор Криминалистичко полицијске академије у Београду др Ненад Радовић.

            Директорка Пожаревачке гимназије Данијела Жуковски осврнула се на израду плана интегритета, односно плана заштите установе од корупције. Рок за доношење овог документа је 30. јун ове године. Из тог разлога се, како је рекла, Пожаревачка гимназија у новембру прошле године и укључила у реализацију овог пројекта.

-Младима је ова тема поприлично досадна и незанимљива, сматра педагошкиња Гимназије у Пожаревцу Живкица Ђорђевић. Оно што ученици на почетку констатујујесте да их се ова тема директно не дотиче, да је то нешто што се другима дешава, а често питање које постављају себи и другима јесте:„Што да не корумпирам, уколико ћу лакше доћи до циља?“

            Велики број младих годинама не може да пронађе посао или раде за неке симболичне суме новца, непријављени у кинеским радњама, трафикама, ресторанима брзе хране… и западају у ситуације које нису легалне.

Завршна конференција, на којој ће бити сумирани резултати Пројекта „Млади против корупције“ организоваће се 19. априла у Великој Плани.  По речима Јелене Златкове, председнице Удружења „Свет речи“, том прогласиће биће проглашени инајбољи учесници конкурса у литерарном, ликовном и мултимедијалном стваралаштву.

Обраћајући се посетиоцима трибине др Ненад Радовић је истакао да је корупција израз неморала и да подразумева пре свега злоупотребу јавних овлашћења, као и стицање приватне користи. – О корупцији  је тешко прибавити доказе, јер у већини случајева се овај поступак обавља без сведока, рекао је Радовић.

Учесницима овог скупа се електронским путем обратио и ученик Паланачке гимназије Јован Стојановић беседом инспирисаном темом корупције.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content