Ученици и наставници Пожаревачке гимназије и Основне школе „Краљ Александар Први“ обележили су Дан образовања за демократску културу и Дан сећања и заједништва.

Активности су отпочеле Ликовном радионицом, а настављене „Филокафеом“ и скупом „Разговори о разговорима – вршњаци о себи и другима“.

Горан Сегер и Данијела Жуковски

Централна активност организована је у дворишту Пожаревачке гимназије. Приређен је перформанс у коме су осим ђака учествовали и учитељи и настваници ове две образовне установе. Сви су се још једном подсетили трагично настрадалих у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у Малом Орашју и Дубони.

Према речима директорке Пожаревачке гимназије Данијеле Жуковски врло је важно међу децом развијати заједништво, неговати културу сећања, емпатију и хуманост.

– Ученички парламенти наших школа одмах су прихватили ову идеју, која се у сарадњи са њима развијала. Парламентарци обе школе су кроз разговор са нама исказали шта их асоцира на жртве и трагичан догађај и шта је пригодно организовати поводом обележавања годишњице од ових трагичних догађаја. Такође, кроз дијалог са вршњацима и наставницима исказали су своје жеље и виђења о даљем школовању и превизилажењу туге, истакла је Жуковски.

Садња дрвећа

Директор ОШ „Краљ Александар Први“ Горан Сегер указао је на то да је цела протекла недеља била у знаку сећања на невине жртве трагичних догађаја. Реч је о младим људима који је требало да живе, да имају своју будућност.

-Овај перформанс и свеукупне активности организоване овим поводом, истовремено представљају и подршку породицама настрадалих у превазилажењу тешког периода. Важно је да знају да смо сви уз њих, да мислимо на њих. Осим тога, овај дан има и хумани значаја. Наиме, од 10 до 15 часова организована је хуманитарна продаја крофни, а прикупљена новчана средства намењена за потребе социјално угрожених, нагласио је Сегер.

Поводом Дана образовања за демократску културу и Дана сећања и заједништва ученици Пожаревачке гимназије и ОШ „Краљ Александар Први“ посадили су зимзелено дрвеће пријатељства, након чега је организована радионица за чланове ученичких парламената.

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content