Политехничка школа у Пожаревцу за подручје рада саобраћај, осим возача моторних возила, ове године у први разред уписаће и техничаре друмског саобраћаја. Школовање за ово занимање траје четири године.

Професорка саобраћајних смерова Ивана Стокић истакла је да се ученици ове школе годинама рангирају као ђаци једне  од три најбоље школе у Србији,  што потврђују и резултати на Републичком такмичењу средњих саобраћајних школа, које се одржава сваке године.

– На овогодишњем такмичењу, које је одржано у Ужицу, наша школа се у укупном, генералном пласману нашла на првом месту што је доказ посвећености и преданости, како код ученика, тако и код наставника, односно ментора који сваке године улажу значајан труд, па је самим тим и тако високо рангирање неизоставно и неупитно, рекла је Стокић.

БЕСПЛАТНА ОБУКА И ПОЛАГАЊЕ ЗА Б КАТЕГОРИЈУ

Техничар друмског саобраћаја је најпопуларнији смер у Политехничкој школи, који обухвата четворогодишње школовање. Ученицима је током школовања омогућена бесплатна обука и полагање за вожњу возила Б категорије.

Ивана Стокић

– Ученици ће након завршетка школовања стећи стручне компетенције потребне за припрему возача и возило, организацију превоза у унутрашњем и путничком саобраћају, унутрашњу контролу саобраћаја,  вођење евиденције и документације, као и израду пројектне документације, чиме ће се оспособити за рад у саобраћајним предузећима, саобраћајној полицији, сервисима за обављање техничког прегледа возила и друго.

– Током школовања ученицима је омогућено учествовање у културној и јавној делатности школе, учешће на разним такмичењима, креативним радионицама, разним спортским активностима, као што су турнир у фудбалу, кошарци, стоном тенису, рекла је Стокић. У току стручне праксе ученици ће имати могућност да посете разна саобраћајна предузећа, где ће стећи значајна практична искуства, ватрогасну службу, сервисе за вршење техничког прегледа возила и друго.

– Ми у нашој школи гајимо и негујемо заједништво међу ученицима, другарство и пријатељство. Трудимо се да код ученика развијемо све његове способности и таленте, били они практични, спортски, уметнички, литерарни, вокални или инжењерски. Стицањем свих потребних знања и вештина током школовања, а самим тим и добијањем дипломе техничара друмског саобраћаја ученици ће поседовати одличну основу за наставак школовања, превасходно на Саобраћајном факултету и високим школама ове струке, али и на другим техничким факултетима и високим школама.

У склопу ванредног школовања ученици у нашој школи могу да заврше  и пети степен – специјализацију за возача моторних возила – специјалисту, возача моторних возила – инструктора и техничара друмског саобраћаја – специјалисту, рекла је Стокић.

                                                                                                       И.Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content