Бојан Гачевић, Миливоје Млађеновић, Бане Спасовић, Галина Перић

Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“,  25. по реду, требало би да се одрже од 4. до 9. априла у Пожаревцу.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истиче да је све спремно за јубиларне 25. Глумачке свечаности Миливоје Живановић и да ће се на сцени наћи врхунске представе .

-Уметничко веће је у претходном периоду доста је радило на томе да Град Пожаревац овај јубилеј обележи на достојанствен начин какав доликује Миливоју Живановићу. Припремили смо и доста пратећих програма. Планирали смо да у част ових свечаности буду приказани његови филмови „Циганка“, „ Црвени цвет“, „ Крвави пут“, „ Осма врата“ и „Погон Б“. За најмлађе  смо обезбедили извођење представа „Кирија“, „Стилске вежбе“ „Принцеза на зрну грашка“, „Куварске чаролије“ и „Миш-маус, кућа -хаус“,  рекао је Спосовић.

Градоначелник је напоменуо да ће се пратити одлуке Владе Републике Србије, те да ће накнадно бити  донета одлуку о томе да ли ће Фестивал бити одложен.

– Уколико до планираног датума одржавања Фестивала потрају мере забране скупова са више од 100 људи у затвореном простору, Миливојеви дани биће одложени, нећемо одустати од реализације јубилеја, рекао је Спасовић.

У такмичарском делу ће се надметати представа Београдског драмског позоришта „Сумрак богова“  у режији Јагоша Марковића, „Semper idem“ у режији Горчина Стојановића, Народног позоришта из Сомбора, „Лоренцачо“  у режији Бориса Лијешевића, Југословенског драмског позоришта из Београда, „Смедерево 1941“ у режији Ане Ђорђевић, Српског народног позоришта из Новог Сада, „Нечиста крв“ у режији Милана Нешковића, Народног позоришта из Београда. У част награђених глумачки трио Атељеа 212 извешће представу „Арт“ у режији Алисе Стојановић.

-Миливоје Живановић је био заиста врхунско мерило своје епохе, глумац који је обитавао „у драми свог језика и стварао  на прагу авангарде, глумац према којем се равнају и клањају сви садашњи глумци, отелотворење врхунске глуме коју одликује драма у покретима и психолошка уверљивост“, подсетио је селектор Фестивала Миливоје Млађеновић, који је  говорио  о изабраним представама, рекао је Млађеновић истакавши да ће поводом јубилеја на пожаревачкој сцени бити окупљени ансамбли позоришта у којима је Миливоје Живановић глумео, као што су Српско народногпозориште из Новог Сада, Народно позориште из Београда, Југословенско драмског позориште из Београда и Београдско драмско позориште,  уз садејство ансамбла Народног позоришта из Сомбора и Атељеа 212.

Пре почетка свечаности  биће промовисана монографија „25. година Глумачких свечаности Миливоје Живановић“, документарни филм, као и изложба Музеја позоришне уметности Србије и Центра за културу Пожаревац „Позоришни портрети Миливоја Живановића“ чији је аутор Мирјана Одавић.Традиционално, делегација Града и центра за културу положиће венац на вечну кућу барда српског глумишта.

 

И.Р.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content