2019-10-23T19:21:27+02:00 23. октобра, 2019. 19:10 |

У ПОЖАРЕВЦУ: Аутомобил паркирај, околину сачувај

Удружење паркиралишта Србије, уз подршку Министарства заштите животне средине и Привредне коморе Србије, спроводи кампању „Аутомобил паркирај, околину сачувај“ коју подржава и пожаревачко Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“.

С обзиром на то да се Град Пожаревац сматра средином која успешно негује бициклистичку културу својих суграђана и на тај начин даје подстрек одрживом урбаном развоју града, београдски Паркинг сервис је пожаревачком поклонио пет држача за бицикле, који су већ постављени у близини новог кружног тога, у Улици Моше Пијаде.

Директорка ЈКП „Паркинг сервис“ у Пожаревцу Марија Паповић напоменула је да је промоција кампање у Пожаревцу најава будућих активности овог предузећа на промовисању алтернативних видова саобраћа. Такође, истакла је да ЈКП планира да у сарадњи са Градском управом, по угледу на друге веће градове у Србији, као што су Нови Сад, Београд и Ниш, покрене пројекат „Rent a bike“.

Раденко Вуковић, председник управног одбора Удружења паркиралишта Србије рекао је да се кампањом у прво реду промовише и подстиче прелазак на одрживе видове саобраћаја, као што су јавни превоз, пешачење и електрични аутомобили, који су енергетски ефикаснији и мање загађују животну средину. Према његовим речима, добро управљање паркирањем, значи добро управљање саобраћајем и доноси еколошке и економске користи.

Подршку кампањи „Аутомобил паркирај, околину сачувај“ пружио је и Савет за безбедност саобраћаја града Пожаревца. Председник Драган Станојевић напоменуо је да је локална самоуправа значајна средства уложила у изградњу бициклистичких и пешачких стаза. Предлог је да се овакве стазе изграде и у правцу Љубичева, Костолца и Забеле, међутим, проблем је што се оне налазе поред државних путева. Станојевић се нада да ће тренутни проблеми бити решени, да ће стазе бити изграђене, и да ће бициклистима и пешацима бити омогућено да се на овој релацији крећу безбедно.

 

 

 

ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац је током промоције кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај“ организовао и поделу Беби паркинг карте. Потребно је било да родитељи донесу на увид здравствену књижицу или извод из матичне књиге рођених детета, као и личну карту и саобраћајну дозволу.

Право на Беби паркинг карту остварују родитељи деце до годину дана. Бесплатно се могу користити резервисана Беби паркинг места у Улици Јована Шербановића испред Дома здравља и у Немањиној улици испред вртица „Пчелица“. Потребно је да беби паркинг карте родитељи истаку на видно место на предњем ветробранском стаклу возила, како би контролори Паркинг сервиса могли да их уоче.