Седмом манифестацијом „Дан борбе против беле куге“ која је посвећена поспешивању наталитета  и демографији, указано је на то да је рађање једини начин изласка из демографске депресије. Тим поводом приређен је пријем у свечаним салонима градског здања, на којем је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао да је придруживање акцији поделе картица које доносе попуст породицама са више деце одличан корак, али је само један у низу који локална самоуправа намерава да предузме.

            -Тема којом се данас бавимо, није међу ударним вестима информативних емисија медија у Србији, а требало би да буде сваког дана. Требало би да свака емисија на телевизији, свако издање новина и сваки разговор између људи у нашој земљи започне управо овом темом, јер важније немамо. Ово је тема свих тема, јер ће наши остали проблеми бити решени пре или касније, али уколико се не изборимо са белом кугом, полако ће нестајати наша будућност као народа, али и наша прошлост и светла историја. Сетимо се да су на овој планети већ ишчезавали народи и цивилизације, много моћнији и бројнији од нас. Зато је време да ставимо прст на чело и да се замислимо. Зато је крајње време да саслушамо учеснике стручног скупа који ће се десити под овим кровом нешто касније и да њихове смернице уважимо и потпуно применимо, казао је Спасовић.

            Идејни творац манифестације, Саша Стевић је нагласио да је Град Пожаревац барјактар у борби за наталитет.

            -Сама манифестација покренута је 2013. године када се још увек није толико причало о наталитету и рађању деце. Захваљујући разумевању градског руководства, трећу годину за редом Пожаревац је домаћин ове манифестације и мере које се предузимају говоре о томе да се озбиљно ради на овој теми, рекао је Стевић.

            Декан Економског факултета у Крагујевцу др Петар Веселиновић је изразио задовољство што је Град Пожаревац препознао значај овог питања, пре свега у теоријском делу, економској и демографској политици.

            -Ово постаје традиционална прича и сигуран сам да ће локална самоуправа у оквиру буџета определити средства у значајном делу и одређеним подстицајним мерама и небуџетским активостима утицати на решавање овог горућег проблема, истакао је Веселиновић.

            Након пријема организован је радни састанак на тему: „Како локална самоуправа може да се бори против беле куге“, којој су испред пожаревачке локалне самоуправе присуствовали председник Скупштине града Бојан Илић и заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић са сарадницима.

                                                                                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content