2021-05-09T18:29:38+02:00 9. маја, 2021. 15:48 |

У Пожаревцу: Дан победе над фашизмом

Широм Републике Србије данас се прославља Дан победе над фашизмом, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја и поред тога што је Други светски рат окончан неколико месеци касније.

Девети мај, у Пожаревцу, због тренутне епидемиолошке ситуације, обележен је на Спомен парку Чачалица, полагањем венаца крај споменика погинулим борцима Црвене армије и спомен обележја стрељаним родољубима.

Венце су положили представници Руске Федерације, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Војске Србије, полиције, СУБНОР-а, градских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије…

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић обраћајући се присустнима истакао је да је овај дан симбол тренутка у историји када је светска правда победила светско зло.

-Оно што 9. мај можда издваја од осталих датума када су окончани велики ратови јесте број држава које су се удружиле против тиранина. То је тада дало наду, али и послало јасну поруку свима, да људски род више неће то дозволити. Ми смо данас захвални нашој браћи из тадашњег Совјетског Савеза на одлучном јуришу на Европу, чиме је Други светски рат и окончан, рекао је између осталог Павловић.