2019-10-17T13:18:47+02:00 17. октобра, 2019. 13:18 |

У Пожаревцу, до 20. октобра, бесплатни мамографски прегледи

Жене старости од 45 до 69 година од данас, 17. октобра, до недеље 20. октобра, од  10 до 16 часова, могу обавити бесплатан мамографски преглед на мобилном мамографу који је постављен у центру Пожаревца, на Тргу ослобођења.

Реч је о новом пројекту компаније „Бамби“  који носи назив „Важна си“, а који је реализован уз подршку Министарства здравља, Града Пожаревца и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

 Намера Бамбија је да у месецу октобру, када се обележава борба против рака дојке, помогне женама  из Пожаревца да бесплатно обаве мамографске прегледе, а Град је подржао ову акцију. Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић нагласио је да је свестан  значаја превентивних медицинских прегледа, те да му је изузетно драго што је идејни творац акције компанија „Бамби“ која је један од синонима за Пожаревац. Он је додао да ће Град и убудуће подржавати сличне акције, те позвао суграђанке да брину о свом здрављу.

Помоћница министра здравља др Весна Књегињић оценила је да је овај пројекат од великог значаја за град, али и Србију и указала на важност бриге о друштвеној заједници и здрављу свих жена, те да је потребно и даље радити на већој доступности здравствене заштите.

Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ др Верица Јовановић, додала је да би све здравствене установе, нарочито током октобра, требало да укажу на значај мамографије и додала да сваке године, у Србији, од рака дојке оболи око 4600 жена, док се 1600 случајева заврши смртним исходом.

-Мамографијом се на време може поставити дијагноза, те  је  85 процената на време уочених случајева излечиво, нагласила је.

Вукашин Петковић из компаније „Бамби“ додао је да ће Бамби наставити са подржавањем активности везаних за здравље.