У Пожаревцу ће ускоро отпочети са радом Канцеларија за послове дијаспоре, која ће функционисати у оквиру Одељења за општу управу Градске управе.

За почетак, на овим пословима биће распоређен један службеник, међутим уколико се укаже потреба за запослењем додатног броја радника, то ће се решити у оквиру постојеће систематизације Градске управе.

Просторију новоформиране канцеларије су у понедељак, 10. фебруара, обишли градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и начелник Градске управе Александар Симоновић.

Бане Спасовић и Александар Симоновић

Симоновић је напоменуо да ће се у овим просторијама грађанима који живе и раде у иностранству пружати све неопходне информације и помоћ. Једна од њих је и помоћ у прибављању личних докумената.

-Захваљујући новоформираној канцеларији побољшаће се координација грађана из дијаспоре са другим органима и организацијама, а интензивно ће се радити и на успостављању сарадње српских културних, спортских и других удружења са организацијама које раде у иностранству. Канцеларија ће се старати о презентовању потенцијала Града, представљању погодности потенцијалним инвеститорима и другим информацијама које су од значаја за грађане у дијаспори, истакао је Симоновић.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић напоменуо је да је Град Пожаревац дужи временски период водио разговоре са људима из дијаспоре, а остварио је и одређене контакте са удружењима у Аустрији и Италији.

У оквиру Канцеларије за дијаспору биће отворен интернет сајт и мејл адресе, путем којих ће бити остварена директна комуникација са српским удружењима и грађанима у иностранству.

-Грађани ће унапред моћи да заказују састанке у Канцеларији, која ће бити у прилици да реши све њихове тренутне потешкоће. Остајемо отворени и за сва она друштва и организације у иностранству са којима Град остварује комуникацију, а отићи ћемо и корак даље, наиме, грађанима и организацијама у дијаспори заказиваћемо састанке и у неким другим институцијама од локалног и републичког значаја, нагласио је Спасовић и додао да се формирањем Канцеларије за послове дијаспоре изједначавају права грађана који живе у иностранству са онима који живе у Пожаревцу, јер ће тренутне личне проблеме моћи да реше на ефикаснији начин.

Share.

Comments are closed.

Skip to content