2021-02-25T13:20:08+01:00 25. фебруара, 2021. 13:20 |

У Пожаревцу и Градишту: Интерактивна туристичка табла

Испред туристичког Инфо центра у Пожаревцу  постављена је  интерактивна табла на  којој грађани могу претражити интересантне туристичке локације и пронаћи сервисне информације. Иста табла постављена је и у Великом Градишту, на шеталишту крај Сребрног језера. Истовремено, развијена је и мобилна апликација за туризам ове две локалне самоуправе, која функционише на сличан начин.

Табле су купљене у оквиру пројекта Града Пожаревца и Општине Велико Градиште „Унапређење предуслова за коришћење локалних социо – економских потенцијала кроз ГИС Пожаревца и Великог Градишта“. Пројекат је вредан преко 70.000 евра и финансиран је средствима ЕУ ПРО програма.

 – Циљ је унапређење ефикасности рада ове две локалне самоуправе, односно приближавање туристичких и инвестиционих потенцијала Пожаревца и Великог Градишта. То ће се постићи како кроз надоградњу географско – информационог система новим модулима, као што су туризам, пољопривреда и инвестиционе зоне, али и кроз куповину различите опреме и развоја различитих програма, истиче Данијела Туфегџић, менаџерка пројекта.

Идеја оваквог облика комуникације са потенцијалним корисницима је стара више од годину дана, сазнајемо од директора Туристичке организације Града Пожаревца Василија Балдића. Туристичка организација је у договору са Градском управом требало да добије средства за ову намену из прошлогодишњег ребаланса, али због епидемије та средства су враћена и усмерена за неке хитније потребе.

-Захваљујући Канцелерији за локални економски развој Града Пожаревца која стоји иза израде овог пројекта, ми смо само на овом једном мини пројекту интерактивне табле или инфо киоска, уштедели 7 милиона динара. Оно чему стремимо је свакако праћење савремених комуникацијских средстава, поготово у ово време када је смањена директна комуникација са корисницима. На овај начин они посредно могу да дођу до релевантних и адекватних информација везано за све културне, туристичке, историјске, спортске садржаје, смештајне капацитете, исхрану, рекреацију… Наравно, овај систем ћемо софтверски надограђивати и ширити са другим значајним, пре свега сервисним информацијама које су неопходне савременом туристи, закључио је Балдић.

                                                                                                            Д.Динић